Friday Night Lights

(USA 2004)

Ohjaus: Peter Berg
Pääosissa: Billy Bob Thornton, Lucas Black, Derek Luke

Friday Night Lights (2004)

Jalkapallo (football – ei soccer) on pyhä laji Yhdysvalloissa. Pyhä se on myös Odessan pikkukaupungissa Texasissa, jonka asukkaille high schoolin jalkapallojoukkueen menestys asettuu monien muiden elämänalueiden yläpuolelle. Peter Bergin ohjaama Friday Night Lights kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan vuoden 1988 jalkapallokaudesta ja Odessan joukkueen, The Permian High Panthersin, menestyksestä. Tässä kohden on mainittava, että Friday Night Lights on aavistuksen erilainen urheiluelokuva. Se ei ole perinteinen ryysyistä rikkauksiin -tarina, vaan pyrkii kuvaamaan urheiluhulluuttaa ja -menestystä hieman analyyttisemmin. Elokuva perustuu Buzz Bissingerin kirjaan.

Aloitin Friday Night Lightsin katselun itse asiassa jo puolitoista vuotta sitten, mutta silloin Canal+ -kanavan tallennus lopahti noin 45 minuutin kohdalla. Koska kyseessä oli leffan viimeinen esitys, jäi juonen eteneminen vaivaamaan näinkin pitkäksi aikaa. (Näin on käynyt aiemminkin, ks. Muukalaisia junassa.) Onneksi MTV3 esitti elokuvan viime sunnuntaina ja sain tämän projektin päätökseen.

Friday Night Lights on vahva kuvaus kilpaurheilusta – sen lumosta ja nurjasta puolesta. Elokuva on toteutettu komeasti ja näyttelijät, Billy Bob Thorntonin johdolla, suoriutuvat osistaan hyvin. Mieleen jää erityisesti kohtaus, jossa vastakkain olevat jalkapallojoukkueet rukoilevat aggressiivisesti menestystä Jumalalta ennen ottelua ja väliajalla. Pukukoppien tapahtumat on leikattu hienosti yhteen ja voi vain ihmetellä, milläköhän perusteilla toisensa poissulkeviin rukouksiin yläkerrassa aiotaan vastata. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.