Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta

(Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, USA 2008)

Ohjaus: Steven Spielberg
Pääosissa: Harrison Ford, Karen Allen, Shia LeBeouf

Indy 4 (2008)

Neljättä Indy-leffaa on odotettu hartaasti ja sen juonikuvioita spekuloitu aina siihen pisteeseen asti, että lopullista käsikirjoitusta vartioitiin tarkemmin kuin useimpien valtioiden salaisuuksia. Nyt elokuva on julkista riistaa, ja tullee pärjäämään fanien hampaissa kuin ontuva susi. Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta on ärhäkkä ja viihdyttävä elokuva, muttei sarjan paras.

Indiana Jones -elokuvien sarja kuluu nuoruuteni suosikkeihin. Kadonneen aarteen metsästäjät (1981) on yhä yksi parhaista seikkailuelokuvista. Tuomion temppelin (1984) tummat sävyt muuttivat sarjan suuntaa, mutta ensimmäisen elokuvan tunnelmiin palattiin Viimeisessä ristiretkessä (1989). Uusin elokuva on paluu juurille, mutta Tuomion temppelin tavoin sävyjä on lisätty rohkeasti.

Vanha porukka on taas kasassa. Kameran takana häärii parivaljakko George Lucas ja Steven Spielberg, ja kameran edessä Harrison Ford ja Kadonneen aarteen metsästäjistä tuttu Karen Allen. 1930-luvulta ollaan siirrytty 1950-luvulle, joka tuntuu olevan erityisesti Lucasille mieluinen aikakausi. Natsit ovat vaihtuneet neukkuihin ja Yhdysvallat elää ydinpommin ja kommunistivainojen aikakautta.

Aikakauden vaihto mahdollistaa yhden elokuvan parhaimmista hetkistä, kun Indy joutuu keskelle ydinkoealuetta. Seikkailija-arkeologin metkut uudella aikakaudella ovat oudolla tavalla kiehtovia ja kummallisia. Opimme muun muassa mitä Jones on tehnyt sodan aikana.

Spielberg ja Lucas arvostavat luomaansa sankariaan, eivätkä tee tästä vanhuuden päivinäkään narria. Kristallikallon valtakunta ei kuitenkaan ole täysin tavanomainen Indy-seikkailu, ja jakaa varmasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Itse en oikein tiedä kummalla puolella rotkoa seison. IMDb-linkki

2 vastausta artikkeliin “Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta”

  1. Katsoin ”Kristallikallon valtakunnan” juuri dvd:ltä – ensimmäisen kerran sitten tuokokuun 2008. Toisella kerralla elokuva tuntui paremmalta. Tekijät ovat itse asiassa säilyttäneet alkuperäisen hengen hyvin, vaikka aikakauden vaihtuminen hämäsi hieman ensimmäisellä katselukerralla. Leffa on viihdyttävä kokonaisuus.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.