Eräs rakkaustarina

(En kärleks historia, Ruotsi 1970)

Ohjaus: Roy Andersson
Pääosissa: Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman, Anita Lindblom

Arlan mainoksilla Suomessa tunnetuksi tulleen omaperäisen ohjaajan Roy Anderssonin esikoiselokuva En kärleks historia on herkkä ja tarkkasilmäinen kuvaus nuoresta rakkaudesta ja ruotsalaisesta yhteiskunnasta. Tukholman tuliaisina mukaan tarttunut DVD-laitos on remasteroidun kuvan ja äänen ansiosta erittäin miellyttävää katsottavaa.

Tutustuin Roy Anderssonin ohjauksiin ensi kertaa 2000-luvun alussa, kun Toisen kerroksen lauluja (Sånger från andra våningen, 2000) pyöri elokuvateattereissa. Elokuva oli erikoinen kokemus kaikessa skandinaavisessa absurdiudessaan. Keskeisimmäksi sanomaksi tuosta elokuvasta jäi mieleen Anderssonin vaatimus lasten paremmasta huomioimisesta yhteiskunnassa. Aiempi teos Eräs rakkaustarina on sekin hyvin kiinnitynyt lasten ja nuorten näkökulmaan.

Elokuvan keskiössä on kahden nuoren, Annikan (Ann-Sofie Kylin) ja Pärin (Rolf Sohlman), ensirakkaus. Tunteet leiskuvat kuin juhannuskokot järven rannalla, vaikka maitoa juova folkhemmet pyrkiikin tasoittamaan lämpöä kaikkien eduksi. Tarina ei kuitenkaan rajoitu teinirakastavaisiin, vaan laajentaa näkökulmaansa vanhempien hallitsemaan yhteiskuntaan ja sen raskaisiin vaatimuksiin.

Elokuva menee suoraan suositeltavien listalle. Se kuvaa ruotsalaista yhteiskuntaa, mutta kuten arvattavaa, antaa aineksia myös oman yhteisömme arviointiin. En svensk klassik. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.