Armoton

(Unforgiven, USA 1992)

Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood, Morgan Freeman, Gene Hackman

Unforgiven (1992)

Clint Eastwoodin ohjaama 1992 valmistunut lännenelokuva on lajinsa valioita ja erinomainen elokuva lajityypistä riippumatta. William Munny (Eastwood), entinen ryöväri ja tappaja, on vaimonsa kuoltua ryhtynyt hoitamaan maatilaa ja lapsiaan. Nuori ”Schofield Kid” (Jaimz Woolvett) ratsastaa Munnyn piskuiselle tilalle ja huokuttelee tätä mukaan vielä yhdelle tapporeissulle palkkion voimin. Houkutus kasvaa lopulta liian suureksi ja yhdessä vanhan kumppaninsa Ned Loganin (Morgan Freeman) kanssa miehet lähtevät nuoren intoilijan mukaan.

Armoton on elokuva väkivallasta, naisten ja miesten asemasta ja myyttien syntymisestä. Väkivallan käsittely onnistuu oivallisesti villin lännen ympäristössä, koska yhteiskunnan rakenteet ovat selvästi näkyvissä: valta on niillä, joilla on aseet ja niillä, joilla on sheriffin laatta rinnuksissa. Väkivalta on suoraviivaista ja selkeää. Tämä luo oivallisen mahdollisuuden väkivallan syvälliseen analysointiin.

Jotkut ovat löytäneet tarinan käsittelystä viitteitä jopa Yhdysvaltain maailmanpoliisin rooliin. Parasta on kuitenkin se, etteivät elokuvantekijät sorru symbolien viljelemiseen. Tarina on selkeä ja maailmanpoliittisten päätelmien teko on pitkälti katselijan päässä. Mitään ei tyrkytetä.

Itse pohdin elokuvan suhdetta amerikkalaiseen asekulttuuriin. Big Whiskeyn kylässä aseet on jätettävä portilla sheriffi Little Bill Daggettin (Gene Hackman) johtamille lainvartijoille. Rauha pyritään näin luomaan yhteisöön minimoimalla väkivallan käytön välineet. Näinhän tehdään monissa Euroopan maissa. Yhdysvalloissa aseen omistaminen kuuluu kansalaisoikeuksiin. Tappava väkivalta on siellä kaikkien ulottuvilla.

Minulle näyttelijäkolmikko Eastwood-Freeman-Hackman edustaa Hollywoodin loistoa parhaimmillaan. Dirty Harry, Seitsemän ja French Connection ovat vain joitakin esimerkkejä miesten parhaista töistä. Armotonta suosittelen kaikille ja erityisesti niille, jotka eivät länkkäreitä juuri katsele. Tästä elokuvasta on hyvä aloittaa. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.