Inland Empire

(USA 2006)

Ohjaus: David Lynch
Pääosissa: Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux

”Viisi tähteä” oli monen elokuvakriitikon arvio, kun David Lynchin elokuva Inland Empire tuli Suomessa teattereihin huhtikuussa 2007. Arvostelujen perusteella päätin kuitenkin odottaa elokuvan DVD-versiota ja hyötyä kotisohvan mukavuudesta. Elokuva kestää miltei kolme tuntia ja se on kuvattu digivideokameralla. En siis koe jääneeni paitsi paljosta, vaikka teatterisalikokemus jäi väliin – varsinkin kun katsoin elokuvan kotona hyvässä seurassa.

Laura Dernin esittämä näyttelijä Nikki Grace saa roolin elokuvassa, joka kääntyy heti alkumetrien jälkeen päiväunen ja painajaisen sekoitukseksi. Selviää, että alkuperäiseksi luultu elokuva perustuukin puolalaiseen elokuvaan nimeltä 47. Puolalaisen elokuvan tuotanto kuitenkin keskeytyi aikoinaan kuvauksissa sattuneen tragedian takia. Alkaa vaikuttaa, että jotain saattaa sattua myös uusintaversion tekijäkunnalle.

Kaikki tämä on luettavissa myös DVD:n takakannesta enkä rehellisesti voi sanoa, että elokuvan katsomisen jälkeen ymmärtäisin juonesta juuri enempää. Meditoinnista elävän Lynchin elokuva ei ole järjellä ymmärrettävissä, vaan se täytyy vain kokea. Loogiseen juoneen tottuneet aivot eivät kuitenkaan alistu helpolla ja siksi elokuvan katsominen on tavanomaista elokuvaa vaikeampi.

Jos joutuisin arvioimaan elokuvaa tähdillä – jota en halua tehdä – olisi minun valittava yhden ja viiden tähden väliltä. Inland Empire on joko huono leffa tai nerokas. Mene ja tiedä. Ehkä asia valaistuu, kun heräämme. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.