Million Dollar Baby

(USA 2004)

Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman

Jonkinlaisessa Armottoman aiheuttamassa huumassa katsoin perjantaina Clint Eastwoodin nyrkkeilyaiheisen elokuvan Million Dollar Baby. Pettymystä en kokenut. Million Dollar Baby on hieno elokuva. Aihevalinnan ei kannata hämätä liikaa. Kyseessä ei ole Karate Kid -tyyppinen "luuserista voittajaksi" -elokuva, vaikkakin alkuasestelma on aika samanlainen.

Maggie Fitzgeral, jota esittää Hilary Swank on köyhistä oloista lähtenyt kolmekymppinen nainen, joka haluaa nyrkkeilijäksi ja mestariksi. Maggie haluaa, että legendaarinen Frankie Dunn (Eastwood) valmentaa hänet mestariksi. Dunn on vastahankaan ajatukselle. Morgan Freemanin esittämä Scrap, joka toimii Dunnin omitaman harjoitussalin talonmiehenä, auttaa Maggietä lähestymään haavettaan ja lopulta myös Dunn lämpenee idealle.

Million Dollar Baby yhdistää Armottomasta tutun Eastwood-Freeman -parivaljakon ja jälki on taas miellyttävää katsottavaa. Heti elokuvan alkuhetkillä Freemanin vakuuttava ääni saa katsojan kuuntelemaan ja välittämään tarinasta. Elokuvan kerronta tuo mieleen romaaneista tutun rauhallisen etenemisen, jossa henkilöiden taustat väritetään koko mittaansa. Million Dollar Baby ei ole hätäinen elokuva, mutta ei se liian verkkainenkaan ole. Tarina etenee todentuntuisesti ja viipyile henkilöissä, joissa ei luulisi.

Vuoden 2005 elokuva-akatemian Oscar-juhlassa Million Dollar Baby sai neljä pystiä: paras elokuva, paras ohjaus, paras miessivuosa (Freeman) ja paras naispääosa (Swank). Swank, joka näytteli myös rajussa Boys Don’t Cry -elokuvassa, on erinomainen kunnianhimoisen nyrkkeilijän roolissa. Swank ansaitsee palkintonsa, kuten kaikki muutkin palkitut. Eastwoodin ohjaus on ravisteleva kuvaus nyrkkeilystä, ihmisistä ja elämästä. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.