Manhunter

(USA 1986)

Ohjaus: Michael Mann
Pääosissa: William Petersen, Kim Greist, Tom Noonan

Michael Mannin ohjaama Manhunter, tai niin kuin se Suomessa käännettiin, Psykopaatin jäljillä tuo pintaan paljon muistoja. Elokuvan ensi näkemisestä joskus 1990-luvun alussa on voimakkaita tunteita eikä elokuvan uudelleen näkeminen heikennä niitä lainkaan. Thomas Harrisin Hannibal-romaaniin Punainen lohikäärme perustuva Manhunter on yksi Mannin parhaista leffoista.

CSI-sarjasta tuttu William Peterson esittää FBI:n erikoismiestä Will Grahamia, joka vertautuu mielenkiintoisella tavalla CSI-sarjan Gil Grissomiin. Graham ylipuhutaan jäljittämään sarjamurhaajaa, joka tunnetaan nimellä ”Tooth Fairy”, hammaskeiju. Hannibal Lecterin vangitsijana kunnostautunut Graham on kokemuksistaan sen verran järkkynyt, ettei tehtävä tunnu sopivan miehelle ollenkaan. Grahamin eläytymiskykyyn perustuva etsiväntyö on kuitenkin korvaamatonta.

Elokuva on musiikkia ja maisemia myöten hyvin kasarihenkinen – mutta hyvällä tavalla. Sisältö on ajaton ja kuori tuolta turhaan parjatulta vuosikymmeneltä. Mann oli tuolloin mukana myös Miami Vice -sarjan teossa, mikä heijastuu teoksessa myös. Mukana ovat tietysti Mannille tyypilliset siniset kuvat, tyylikäs miehisyys ja lentokoneet. Ei voi kuin suositella. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.