The Promise: The Making of Darkness on the Edge of Town

(The Promise: The Making of Darkness on the Edge of Town, USA 2010)

Ohjaus: Thom Zimny
Pääosissa: Bruce Springsteen, Mike Appel, The E Street Band

The Promise (2010)

Vuonna 1975 Bruce Springsteen lauloi menestysalbuminsa Born to Run nimibiisissä:

Baby this town rips the bones from your back
It’s a death trap, it’s a suicide rap
We gotta get out while we’re young
`Cause tramps like us, baby we were born to run

Tuoreessa dokumenttielokuvassa The Promise Springsteen ja E Street -bändin jäsenet arvioivat, että juuri tämä ”pakoon jos pääset” -ajatusmalli vaihtui seuraavalla, Darkness on the Edge of Town -levyllä aikuisempaan ”tätä elämä on” -filosofiaan. Springsteenin kappaleet kertoivat yhä pikkukaupungin kasvateista, mutta nyt kypsemmällä otteella. Darkness-levy oli kuitenkin vähällä olla valmistumatta.

Born To Run -albumin jälkeen Springsteenin ura oli seisahduksissa. Tämä johtui pitkälti sopimusriidoista manageri Mike Appelin kanssa. Sopimusehtojen koukerot pitivät levytystudion ovet kiinni ja tuottelias Springsteen oli umpikujassa.

Thom Zimnyn ohjaama dokumentti kertoo, miten levytysprosessi saatiin käyntiin ja miten se eteni. Dokumenttielokuva yhdistelee vanhaa levytysstudiossa kuvattua materiaalia ja tuoreita haastatteluja yli 30 vuotta myöhemmin. Aikajänne tekee dokumentista mielenkiintoisen ja siten myös dokumentin päähenkilöt pystyvät arvioimaan omaa toimintaansa melko avoimin mielin. Springsteen muun muassa myöntää, että useita päiviä kestänyt rumpusoundin hiominen oli liioiteltua. Virhearvio syntyi, kun he pyrkivät saamaan kaikki instrumentit soimaan hallitsevasti. Jos rummut hallitsevat, kitara kuulostaa heikolta – ja toisin päin. Tämä opittiin kantapään kautta.

Dokumentin mukaan Darkness on the Edge of Town (1978) -levylle nauhoitettiin noin 70 biisiä, joista 21 on julkaistu uudella The Promise -kokoelmalevyllä. Osa kappaleista on saanut uuden elämän jo aiemmissa projekteissa. Lopulliselle vuonna 1978 julkaistulle Darkness on the Edge of Town -albumille valikoituivat nämä kymmenen biisiä:

A-puoli
Badlands
Adam Raised a Cain
Something In the Night
Candy’s Room
Racing In the Street

B-puoli
The Promised Land
Factory
Streets of Fire
Prove It All Night
Darkness On the Edge of Town

Zimnyn dokumenttielokuva on rakennettu hyvin ja se on mielenkiintoinen kuvaus yhden albumin synnystä. Samalla se on manifesti hyvän musiikin puolesta. Kun albumin tekoon uhrataan näin paljon aikaa ja vaivaa, on lopputulosta kuunneltava hyvin arvostavasti.

Dokumentti esitettiin Suomi TV:llä 10.12.2010 ja se uusitaan jouluaattona 24.12.2010 klo 15.15. IMDb-linkki

Yksi vastaus artikkeliin “The Promise: The Making of Darkness on the Edge of Town”

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.