München

(Munich, USA 2005)

Ohjaus: Steven Spielberg
Pääosissa: Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds, Mathieu Kassovitz, Michael Lonsdale

Kävin eilen katsomassa Steven Spielbergin uusimman elokuvan, joka kertoo vuoden 1972 Münchenin olympialaisten murhenäytelmästä. "Musta syyskuu" niminen terroristijärjestö kaappasi olympiakylässä 11 Israelin joukkueen jäsentä ja vaati vangittujen taistelutovereidensa vapauttamista. Draama loppui verilöylyyn saksalaisella lentokentällä, jossa kaikki israelilaiset kuolivat. Spielbergin elokuva kertoo siitä, mitä tapahtui israelilaisten kuoleman jälkeen.

Saksan viranomaisten toteuttaman pelastusoperaation mentyä täysin pieleen, aloittaa Israelin valtio ajojahdin, jonka kohteena ovat terrori-iskun suunnittelijat ja toteuttajat. Asialle nimetään Avnerin (Eric Bana) johtama joukko eri alojen asiantuntijoita. Kyseessä ei kuitenkaan ole huippuammattilaisten ryhmä, vaan melko tavallisten miesten poppoo – kaikki tietysti Mossadin riveistä. Mukana on muun muassa antiikkikauppias, lelujen tekijä ja murehtija.

Spielberg kuvaa elokuvassaan varsin realistisesti operaation käytännön toteutusta ja sitä miten tappaminen vaikuttaa yksilöihin ja koko ihmisyhteisöön. Tärkein viesti on, että koston kierre ei lopu kostamalla. Tämä on todennettavissa nytkin, hieman yli 30 vuotta myöhemmin. Juutalaiset ja palestiinalaiset ovat molemmat olleet tyytymättömiä elokuvaan.

Itseäni elokuva miellytti. Mielenkiintoista oli myös nähdä Daniel Craig tositoimissa. Hänethän on valittu seuraavan James Bond -elokuvan, Casino Royalen päärooliin. Spielbergin Münchenissä Craig esittää israelilaista agenttia sen verran vakuuttavasti, että en malta odottaa marraskuun loppua, jolloin uusi Bond saapuu Suomeen.

Vaikka München perustuukin tositapahtumiin, en voi olla vertaamatta sitä jollain tasolla Craigin tuleviin haasteisiin. Spielberg on muutamassa haastattelussa kertonut halunneensa aina ohjata James Bond -elokuvan. Bondin sijaan hän loi yhdessä George Lucasin kanssa toisen tunnetun seikkailijan, Indiana Jonesin. München kuitenkin muistuttaa jonkin verran Ian Flemingin Bond-kirjoja, joissa väkivalta ja tappaminen on raadollisempaa kuin kirjojen innoittamissa elokuvissa. Münchenissä myös tappajat kärsivät.

Eric Banan ja Daniel Craigin ohella hienon roolisuorituksen tekee Michael Lonsdale, joka on esiintynyt muun muassa James Bondin päävastustajana elokuvassa Kuuraketti. Lonsdale esittää israelilaisia avustavan ranskalaisjärjestön päämiestä, jonka juttusille Avner ajetaan tyylikkäästi Citroën DS 21:llä, jos en pahasti erehdy. Elokuva vahvistaa sen, että totuus on joskus tarua ihmeellisempää. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.