Silverado

(USA 1985)

Ohjaus: Lawrence Kasdan
Pääosissa: Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner, Danny Glover

Silverado (1985)

Kirkkaan sininen taivas, jylhät vuoret ja lumiset tasangot. Sinisen taivaan alla yksinkertainen yhteiskunta, jossa mies tarvitsee vain hevosen, hatun ja aseen. Siinä Lawrence Kasdanin ohjaaman Silverado-elokuvan puitteet, jotka kiehtovat häkellyttävän paljon postmodernissa palveluyhteiskunnassa elävää katsojaa.

Elokuvassa värikäs joukko enemmän ja vähemmän sankarillisia miehiä lyöttäytyy yhteen puolustamaan oikeudenmukaisuutta – ja omia etujaan. Vastassa on muun muassa kiero seriffi, joka pitää järjestystä yllä omalla tavallaan.

Silveradon ohjaaja Lawrence Kasdan on kovan luokan tekijä. Hän on ollut käsikirjoittamassa muun muassa menestyselokuvia Imperiumin vastaisku (1980), Jedin paluu (1983) ja Kadonneen aarteen metsästäjät (1981). Itse hän on ohjannut elokuvat Huuma (1981), Sisärengas (1983) ja Grand Canyon – elämää kaupungissa (1991).

Western taipuu Kasdanin käsissä kuin kuuma rauta. Silverado tuokin hyvällä tavalla mieleen jotkin John Fordin komediallissävytteiset lännenelokuvat. Silveradossa on kaikkea: toimintaa, vaaran tunnetta, romantiikkaa, komediaa ja yhteiskunnallista sanomaa. Käsikirjoituksen vahvana puolena on vakuuttavan kattava henkilökaarti, jonka näyttelijät omalla työllään taikovat eloon. Mukana ovat muun muassa Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner, Danny Glover, Brian Dennehy ja John Cleese.

1980-luku ei ollut varsinaisesti länkkärien kulta-aikaa. Silveradon ohella kesällä 1985 tuli Yhdysvalloissa ensi-iltaan silti toinenkin western – Clint Eastwoodin Kalpea ratsastaja. Se menestyi taloudellisesti Silveradoa selkeästi paremmin. Genrensä edustajina ne ovat molemmat virkistävän hyviä elokuvia. Lännenelokuvien perinnettä puolestaan jatkaa teattereissa parhaillaan pyörivä Coenin veljesten Kova kuin kivi (True Grit), jota on pakko mennä katsomaan. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.