Vares – Pahan suudelma

(Suomi 2011)

Ohjaus: Anders Engström
Pääosissa: Antti Reini, Anu Sinisalo, Outi Mäenpää

Vares - Pahan suudelma (2011)

Ruotsalaisilla on Wallander, Beck sekä Mikael Blomqvist ja Lisbeth Salander. Meillä on turkulainen yksityisetsivä Jussi Vares. Kuuden uuden Vares-elokuvan sarjan ensimmäinen elokuva, Vares – Pahan suudelma, ei juurikaan jää jälkeen ruotsalaisia serkkujaan. Wallanderejakin ohjannut ruotsalainen Anders Engström luotsaa suomalaisjoukkueen hienosti maaliin puolentoista tunnin päätteeksi.

Kirjailija Reijo Mäen luoma Jussi Vares ei ole minulle kovin tuttu, vaikka minun on pitänyt tutustua entisen kotikaupunkini ehkä kuuluisimpaan fiktiohahmoon. Vareksen toimintaympäristö sen sijaan on tuttu, ja elokuvaa katselee mielellään ihan Turku-kuvauksenakin. Kulttuuripääkaupunki ei ole hiljan näyttänyt paremmalta kuin tässä leffassa.

Antti Reinin esittämä Vares saa tehtäväkseen selvittää Asta Malmsténin (Outi Mäenpää) Kerttu-tyttären ratkaisematonta murhaa. Kerttu on varakkaan telakkasuvun jälkeläinen ja hänet on löydetty kuolleena Ruissalosta muutama vuosi aiemmin. Suvun jäsenet eivät selvästikään ole toipuneet Kertun kuolemasta. Tutkinnan edetessä Vares sotkeutuu jutun kiemuroihin vaarallisen tiukasti.

Näyttelijät ovat elokuvassa erittäin hyviä. Kaukana ovat ne ajat, kun suomalaisissa elokuvissa näyteltiin turhan alleviivaavasti. Nyt Antti Reini, Outi Mäenpää, Anu Sinisalo, Eppu Salminen, Mikko Leppilampi, Ilkka Heiskanen ja kumppanit enemmänkin ovat roolihahmojaan, kuin näyttelevät niitä. Poissa on myös pakollinen ”olen tosi kännissä” -kohtaus, jossa joku pääsee esittelemään näyttelijän taitojaa oikein olan takaa. Rikollisia näyttelevät Jasper Pääkkönen ja Mikko Nousiainen onnistuvat myös erinomaisesti. Hienon suorituksen tekee myös kirjailija Reijo Mäki, joka astelee keskellä elokuvaa Vareksen kantakapakkaan, Apteekkiin.

Uusin Vares on positiivinen yllätys. Elokuva on viihdyttävä ja jännittävä rikoselokuva. Juoni on paikoin hieman yksioikoinen, muttei se haittaa menoa. Leffassa käytetään jonkin verran Vareksen kertojaääntä, joka on aina hieman riskialtista. Joitakin latteuksia kertoja suoltaa, mutta muutoin tämäkin toimii. Freesistä elokuvamusiikista vastaavat DJ Slow ja Samuli Laiho IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.