Hereafter

(USA 2010)

Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Matt Damon, Cécile De France, Bryce Dallas Howard

Hereafter (2010)

Mitä tapahtuu, kun kuolen? Onko kuoleman jälkeen odotettavissa jotain. Tämän hetkinen ajatukseni on, että aika ja tila, kuten sen nyt ymmärrän, vain loppuu. En jää mihinkään tyhjyyteen, vaan tietoisuus vain loppuu ja se siitä. Ajatus voi olla pelottava, mutta toisaalta rauhoittava. Tässä hetkessä on elettävä ilolla, koska emme elä ikuisesti.

Elämän ja kuoleman kysymyksiin uppoutuu myös Clint Eastwoodin viimeisin ohjaus, Hereafter. Olen jo aiemmissa arvioissa (Armoton, Million Dollar Baby, Gran Torino) hehkuttanut Eastwoodia, joten jääköön se nyt tällä kertaa.

Peter Morganin tarinaan perustuva Hereafter on melko verkas episodielokuva, jossa seurataan kolmea päätarinaa, jotka lopulta nivoutuvat yhteen. Kaikissa tarinoissa esiintyy kuolema ja sen jälkeinen tila jollain lailla. Kuolema on alkanut olla läsnä vahvana teemana Eastwoodin viimeisimmissä elokuvissa ja mikä ettei – kysymys koskettaa meitä jokaista.

Kuoleman jälkeisiä kysymyksiä on käsitelty läpi ihmiskunnan historian, mutta myös sellaisissa viime vuosikymmenten elokuvissa kuin Always – ikuisesti (1989), Ghost (1991) ja Ghost Town (2008). Hereafter-elokuvalla on paljon yhteistä näiden leffojen kanssa. Kaikissa joku päähenkilöistä jää elämän ja kuoleman välitilaan, josta he yrittävät kommunikoida elävien maailmaan. Hereafter pysyttelee ehkä eniten elävien kirjoissa.

Hereafter ei ole Eastwoodin parhaita leffoja, mutta hyvä joka tapauksessa. Se ei ole kovin omaperäinen tai mullistava, mutta hyvä silti. Matt Damon tekee hyvän roolin kykyjään pakenevana meediona. Roolisuoritusta oli viime tiistai-iltana katsomassa vain kourallinen ihmisiä. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.