De ofrivilliga

(Ruotsi 2008)

Ohjaus: Ruben Östlund
Pääosissa: Maria Lundqvist, Leif Edlund, Henrik Vikman

De ofrivilliga (2008)

Ruben Östlundin ohjaama De ofrivilliga on mielenkiintoinen taideteos. Elokuva on niin sanottu episodielokuva eli siinä seurataan useampaa juonilinjaa rinnakkain.

Tilanteet ovat melko arkipäiväisiä ja varmasti monille tuttuja: aikuisten uuden vuoden juhlat, teinityttöjen kohellus, nuorten miesten kostea mökkireissu, peruskoulun opettajien työyhteisö ja yhteisöllinen bussimatka.

Tapa, jolla Östlund tarkastelee tilanteita ei kuitenkaan ole aivan tavanomainen. Elokuvan persoonallisten kuvakulmien ja rajausten takia katsoja ajetaan tirkistelijän rooliin, jossa ei aina näe kaikkea. Katsoja on läsnä tilanteissa, mutta esimerkiksi puhujien päitä ei välttämättä näe. Kuvakulma on kuin sängyn alta kurkistajalla.

Elokuvien katsominen sinänsä voidaan tulkita jonkinasteiseksi tirkistelyksi, mutta De ofrivilliga vie tämän ajatuksen astetta edemmäs ja tekee katsojalle selväksi tämän aseman.

Elokuva on sukua Roy Anderssonin elokuville Toisen kerroksen lauluja ja Sinä elävä. Tietty sadunomaisuus on poissa, mutta outo pohjoismaalainen tunnelma on sama. Ehkä me pohjoisen ihmiset olemme tällaisia? – Erilaisia.

IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.