Kova kuin kivi

(True Grit, USA 2010)

Ohjaus: Joel ja Ethan Coen
Pääosissa: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld

True Grit (2010)

14-vuotiaan Mattie Rossin (Hailee Steinfeld) isä kuolee humalassa rettelöivän Tom Chaneyn (Josh Brolin) laukauksiin. Chaney pakenee kaupungista teon jälkeen, mutta tytär ei suostu jättämään asiaa sikseen, vaan palkkaa liittovaltion seriffin (U.S. Marshal) Rooster Cogburnin (Jeff Bridges) jäljittämään pakenevaa tappajaa. Chaneyn kannoilla on myös Texas Ranger LaBoeuf (Matt Damon).

Kova kuin kivi perustuu Charles Portisin True Grit -romaaniin (1968). Tarina on filmatisoitu ensimmäisen kerran vuonna 1969, jolloin Cogburnia esitti lännenelokuvien legenda John Wayne.

Joel ja Ethan Coenin versio tarinasta on taattua Coen-laatua. Elokuva on huomattavasti parempi kuin miesten edellinen 1960-luvun juutalaisyhteisöön sijoittuva A Serious Man -elokuva. Kova kuin kivi on tarina villistä lännestä ja meininki on hyvin protestanttista.

Coenin veljeksille tyypillisellä tavalla elokuva yhdistelee lämminhenkistä tunnelmaa ja viileän mustaa huumoria. Tarina etenee sykäyksittäin jättäen tilaa henkilöhahmojen keskusteluille. Iso osa elokuvan viehätyksestä syntyy juuri henkilöiden omaperäisyydestä ja näiden kertomista tarinoista. Viehätys ei tietenkään synny ilman osaavia näyttelijöitä, joista Coenien luottomies Jeff Bridges (The Big Lebowski) on aivan loistava alkoholisoituneena, mutta hyväntahtoisena seriffinä. Hyvää työtä tekevät ehdottomasti myös Matt Damon ja tuore kasvo Hailee Steinfeld.

Kova kuin kivi on ehdolla kymmenessä palkintokategoriassa tämän vuoden Oscar-gaalassa. Seremoniaa voi edellisvuosien tapaan seurata suorana Neloselta ensi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Itse ajattelin nukkua alkuyön ja hoiperrella tv-vastaanottimen ääreen joskus kuuden maissa, joilloin ehtii nähdä keskeisimmät palkinnot. Alun voi sitten katsoa digiboksilta myöhemmin. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.