Moottoripyöräpäiväkirja

(Diarios de motocicleta, Chile/Peru/Ranska 2004)

Ohjaus: Walter Salles
Pääosissa: Gael Garcia Bernal, Rodrigo De la Serna, Mercedes Morán,

Moottoripyöräpäiväkirja on hieno kuvaus Ernesto ”Che” Guevaran ja Alberto Granadon matkasta ympäri Etelä-Amerikkaa. Lähes valmis lääkäri Ernesto (Gael Garcia Bernal) ja biokemisti Alberto (Rodrigo De la Serna) päättävät lähteä tutustumaan Etelä-Amerikan mantereeseen vanhalla moottoripyörällä. Lähtöpisteestä, Argentiinasta matkaa on tarkoitus tehdä aina Venezuelaan asti. Matkalla miehet tapaavat mailtaan karkotettuja intiaaneja ja muita yhteiskunnan vähäosaisia, jotka huomaamatta muuttavat miesten maailmankuvaa.

Erityiseksi tämän matkakertomuksen tekee tietenkin Ernesto Guevaran loppuelämä ja teot. Onkin mielenkiintoista seurata, miten tuleva vallankumouksen ikoni kohtaa moottoripyörämatkallaan ihmisiä, jotka saavat Erneston ajattelemaan asioista eri tavalla. Vahvimpia hetkiä ovat miesten kohtaaminen kaivostyöläisten kanssa ja vapaaehtoisjakso leprasairaalassa.

Walter Sallesin elokuva on hyvin ohjattu, kuvattu ja näytelty. Musiikki luo lopullisen silauksen lämpimään elokuvaan, joka käsittelee yhteiskunnallisia ongelmia ja aiheita rehellisellä antaumuksella. Elokuva voitti vuonna 2005 Oscarin musiikista. Elokuva perustuu Guevaran ja Granadon kirjoittamiin muistelmiin. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.