(The Kentucky Fried Movie, USA 1977)
Ohjaus: John Landis
Pääosissa: Donald Sutherland, Evan C. Kim, George Lazenby
ZAZ-kolmikko eli käsikirjoittajat David Zucker, Jim Abrahams ja Jerry Zucker ovat olleet 1970- ja 1980-lukujen taitteesta asti synonyymi hengästyttävälle puujalkahuumorille. Erilaisia spoof-leffoja tuottaneet kaverukset löivät itsensä läpi vuonna 1980 valmistuneella komediaklassikolla Hei, me lennetään (Airplane!), joka parodioi 1970-luvun katastrofielokuvia.
John Landisin ohjaama ja Zuckerien ja Abrahamsin käsikirjoittama Hei me nauretaan on läpimurtoa edeltänyt sketsielokuva, joka on varsin rikkonainen, mutta silti tunnistettava ZAZ-leffa. Elokuva koostuu lyhyistä sketseistä (esim. Catholic High School Girls in Trouble ja That’s Armageddon), joista muutamaa on venytetty hieman pidemmäksi. Agentti- ja kung fu -leffojen kustannuksella pilaileva A Fistful of Yen -jakso kestää noin 30 minuuttia. Kokonaisuudessaan elokuva kestää noin puolitoista tuntia.
Vuonna 1977 valmistunut Hei me nauretaan on tullut Suomessa levitykseen vasta 1982, Hei, me lennetään -elokuvan menestyksen myötä. Levittäjä on ymmärrettävistä syistä antanut elokuvalle suomenkielisen nimen, joka pyrkii uusintamaan Hei, me lennetään leffan menestyskaavaa. ”Hei, me sitä sun tätä” -leffoja onkin tämän jälkeen sitten riittänyt. Useinkaan nimi ei ole taannut alkuperäisen laatua.
Kokosin Elonet.fi-palvelun avulla listan elokuvista, jotka ovat muotoa ”Hei me (tehdään jotain)”. Elokuvia löytyi 16 kpl, jotka on esitetty alla valmistumisvuoden mukaisessa järjestyksessä. Kaksi ensimmäistä on tullut Suomessa levitykseen Hei, me lennetään -leffan jälkeen.
- Hei me tehdään sitä … (Can I Do It … ’till I Need Glasses?) Robert L. Levy, 1977
- Hei me nauretaan (The Kentucky Fried Movie) John Landis, 1977
- Hei, me lennetään (Airplane!) Jerry Zucker, David Zucker, Jim Abrahams, 1980
- Hei me sabotoidaan (Utilities) Harvey Hart, 1981
- Hei taas me lennetään (Airplane II: The Sequel) Ken Finkleman, 1982
- Hei me pamputetaan (Police Squad!: Help Wanted!) Jerry Zucker, David Zucker, Jim Abrahams, Joe Dante, 1982
- Hei taas me pamputetaan (More! Police Squad!) Georg Stanford Brown, Joe Dante, Paul Krasny, 1982
- Hei me leikellään (Jekyll & Hyde… Together Again) Jerry Belson, 1982
- Hei me smurffataan 1983
- Hei me vakoillaan (Scandalous) Rob Cohen, 1984
- Hei me rokataan! (This Is Spinal Tap) Rob Reiner, 1984
- Hei, me lusitaan (Doin’ Time) George Mendeluk, 1985
- Hei, me kuvataan (Hollywood In Trouble) Joseph Merhi, 1986
- Hei, me sukelletaan (Going Under) Mark W. Travis, 1990
- N.W.H. – Hei me räpätään! (Fear of a Black Hat) Rusty Cundieff, 1993
- Hei me folkataan (A Mighty Wind) Christopher Guest, 2003
Näistä nimistä Hei me leikellään on oma suosikkini. Ja kyllä näitä lisääkin voisi tehtailla. Vai miltä kuulostaisi, jos Scream 4 olisikin Hei me huudetaan – taas kerran? Mikä on oma suosikkisi?
Hei, me tehdään sitä sun tätä…harmi, että kaikkia noista mainitsemistasi elokuvista en ole nähnyt.
”Hei me” -elokuvien unohdettu helmi on ”Hei, me Folkataan”. Kyseessä on kertomus eilispäivän folk-starbuista; mukaansa tempaavia biisejä, etenkin DVD:n bonusraidat puhuttelevat. TJEU: http://www.youtube.com/watch?v=HDR9Xh0GPeQ
Kaikki, jotka pitävät ”Hei, me rokataan!” -ohjelmasta, saattavat pitää myös tästä.
Jos eivät pidä, niin minkäs teet?
Siinä sitä olisi taas yksi vaihtoehto keräilykohde, mitä nyt ilmeisesti Hei taas me pamputetaan on yksi jakso Hei, me pamputetaan sarjasta, joten lista lyhenisi ainakin yhdellä. Mulla ei ollut aavistustakaan, että niitä on noin paljon. 😀
Hei me pamputetaan eli tv-sarja Police Squad on tosiaan hieman tulkinnanvarainen tässä listassa. Olen muistelevinani, että sarja on julkaistu aikoinaan videolla kahdessa osassa: Hei me pamputetaan ja Hei taas me pamputetaan. Kyseessä olisi siis kaksi kolmen tv-sarjan jakson kokoelmaa, jotka on paketoitu elokuvamaisesti.
Opin tänään, että ”Hei me nauretaan” -leffan levittäjä ja suomenkielisen nimen kehittäjä vuonna 1982 oli Markus Selin, joka on sittemmin siirtynyt elokuvatuottajan rooliin. Asia käy ilmi muun muassa kirjassa ”Markus Selin – Perustuu tositapahtumiin” (2019).