Crazy Heart

(USA 2009)

Ohjaus: Scott Cooper
Pääosissa: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Robert Duvall

Crazy Heart (2009)

Bad Blake (Jeff Bridges) on loppuunkulunut ja alkoholisoitunut country-muusikko, joka keikkailee pikkupaikkakuntien keilahalleissa ja kuppiloissa. Rahat ja terveys ovat lähestulkoon kadonneet, mainetta ja ylpeyttä on jäljellä enää hitunen. Miehen ura ja elämä ovat vääjäämättä valumassa aavikon hiekkaan.

Elähdyttävä tuulen vire puhaltaa kuitenkin Santa Fessä, jossa Blake tutustuu paikalliseen toimittajaan, Jean Craddockiin (Maggie Gyllenhaal). Jean ja tämän nelivuotias poika Buddy (Jack Nation) saavat uupuneen muusikon pohtimaan elämäänsä uudelleen.

Scott Cooperin ohjaama Crazy Heart on kajastanut mielessäni siitä asti, kun kuulin siitä vuoden 2010 Oscareiden alla. Elokuvan näkeminen on hieman viivästynyt, mutta odotus palkittiin. Crazy Heart on konstailemattomuudessaan ja koskettavuudessaan samaa valioluokkaa kuin The Wrestler – painija (2008), joka seuraa toisen kehäraakin kuolinkamppailua.

Crazy Heart kuvaa alkoholismia, musiikkibisnestä ja miehen vanhenemista. Kuvauksen etualalla ovat Jeff Bridgesin väsyneet kasvot ja taustana Texasin kuivat tasangot. Tunnelman tiivistää hyvin Ryan Binghamin ja T-Bone Burnettin kirjoittama laulu The Weary Kind (Theme From Crazy Heart):

And this ain’t no place for the weary kind
This ain’t no place to lose your mind
This ain’t no place to fall behind
Pick up your crazy heart and give it one more try

Laulu palkittiin Oscarilla vuonna 2010 – samoin Jeff Bridgesin näyttelijätyö. Bridges muuten laulaa elokuvassa itse – kuten myös vastanäyttelijä Colin Farrell.

Viime vuoden helmikuussa aloittamani Kuukauden soundtrack -sarja katkesi elokuun jälkeen tykkänään. Uusien levyjen esittely on ollut useasti mielessä, mutta taitaa olla parempi olla lupaamatta mitään. Jonkinlaisena korjausliikkeenä olkoon Ryan Binghamin albumi Junky Star, jonka päätöskappale on Crazy Heart -elokuvan teemabiisi.

Ryan Bingham & Dead Horses: Junky Star (2010) – Spotify >>>

IMDb / Elonet

5 vastausta artikkeliin “Crazy Heart”

  1. Kovasti myös itseäni tämä kiinnostaa ja vieläkään en ole saanut aikaiseksi leffan vuokrausta.Bridgesistä on hyvää vauhtia muodostumassa takuu – näyttelijä, niin suorituksen kuin elokuvan sisällönkin puolesta.Tai onhan mies jo jonkin aikaa ollut hyvällä linjalla..Lebowskista lähtien ja muuta helmi sitä ennenkin.

  2. Olen tosi iloinen Bridgesin oscarista, meni kerrankin ihan täysin oikeaan osoitteeseen.

  3. Mielestäni ihan mieletön elokuva, tälläiset tunnelma/henkilötarinakuvaukset ovat mulle leffojen parasta antia.

    Dylan’s Hard Rain on kans mieletön biisi Binghamilta!

    Bridgesin levyä tosiaan odotellessa.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.