Laukaus pimeässä

(A Shot In The Dark, Englanti 1964)

Ohjaus: Blake Edwards
Pääosissa: Peter Sellers, Elke Sommer, George Sanders, Herbert Lom, Burt Kwouk

Komisaario Jacques Clouseau (Peter Sellers) saa komennuksen tutkimaan varakkaan miehen talossa sattunutta kuolemantapausta. Komennus tulee, koska muita ei ole saatavilla, ja poliisipäällikkökin kiiruhtaa paikalle kuultuaan, kenet sinne on komennettu. Laukaus pimeässä on yksi parhaista Vaaleanpunainen pantteri -elokuvista. Järjestyksessä se on toinen ja loi ilmestyttyään vahvat suuntaviivat lopuille jatko-osille.

Laukaus pimeässä -elokuvassa esitellään ensi kertaa kaksi hahmoa, joiden koomisia piirteitä puristetaan viimeiseen pisaraan asti muissa jatko-osissa. Ensimmäiseksi näyttämölle astuu Clouseaun esimies poliisipäällikkö Charles Dreyfus (Herbert Lom), joka teloo itseään ja kärsii henkisesti Clouseaun lähellä. Toisena vakiohahmona esitellään Clousean palvelija Cato (Burt Kwouk), jonka yllätyshyökkäykset muodostuvat viimeisimpien jatko-osien sisällölliseksi selkärangaksi.

Vuonna 1964 valmistunut Laukaus pimeässä on ehdoton tilannekomedian helmi. Tempo on nykyisiin tykityskomedioihin verrattuna verkkaisempi, mutta sopii ainakin minulle. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Blake Edwards asettaa hölmön komisaarion tilanteisiin, joista ei ole tyylikästä ulospääsyä. Hauskimpia kohtia on Clouseaun vierailu nudistirannalla. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.