Vain kuolleen ruumiini yli

(Die Hard, USA 1988)

Ohjaus: John McTiernan
Pääosissa: Bruce Willis, Bonnie Bedelia, Alan Rickman

Die Hard (1988)

Nyt kun ilmeisen heikko Die Hard 5 eli A Good Day To Die Hard (2013) pyörii elokuvateattereissa, tekee Sub palveluksen kaikille esittäessään alkuperäisen Die Hard -leffan tänään lauantaina 16.2.2013 klo 21.00.

John McTiernanin ohjaama tiivistunnelmainen toimintaelokuva Vain kuolleen ruumiini yli (Die Hard) on yksi nuoruusvuosieni suosikkielokuvista. Näin elokuvan ensi kertaa Uudessakaupungissa serkkuni kanssa. Oli vappu 1990 tai 1991 ja vuokrasimme leffan paikallisesta videovuokraamosta. Siitä on nyt jo yli 20 vuotta. Voiko tosiaan olla?

Elokuvassa newyorkilainen poliisi John McClane (Bruce Willis) joutuu yllättäen keskelle panttivankidraamaa vaimonsa Hollyn (Bonnie Bedelia) työpaikan pikkujouluissa, kun terroristit hyökkäävät Nakatomi-yrityksen pilvenpiirtäjään Los Angelesissa. McClanen pitkä ilta hissikuiluissa ja ilmastointikanavissa alkaa.

Hissikiipeilyelokuvien lajityypissä Die Hard on todellinen klassikko. Vaikka Nakatomi-rakennuksessa on hienot hissit, tuntuu, että alun jälkeen vain harva matkustaa enää hissikorin sisällä, vaan aina sen päällä, alla tai hissikuiluissa kiipeillen.

Die Hard lainaa osan jännityselementeistään esim. Liekehtivä torni -elokuvasta (1974), mutta samalla se on ollut esikuva monelle myöhemmälle toimintaelokuvalle. Muistan, kuinka pohdimme serkkuni kanssa nuorina poikina, että olisi hienoa, jos joku tekisi Die Hard -tyyppisen leffan, joka sijoittuisi laivalle. Tämä ajatus ei tietenkään syntynyt vain meidän päässämme, vaan vuosien saatossa Hollywood on julkaissut samalla formaatilla elokuvia, jotka sijoittuvat laivalle, junaan, bussiin tai ties mihin menopeliin.

Die Hard oli merkittävä elokuva myös pääosan esittäjälleen. Elokuva nosti Bruce Willisin 1980-luvun lopussa hetkessä samoille areenoille Sylvester Stallonen ja Arnold Schwarzeneggerin kanssa. Ja elokuvia syntyy yhä.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.