The Tree of Life

(USA 2011)

Ohjaus: Terrence Malick
Pääosissa: Brad Pitt, Jessica Chastain, Sean Penn

The Tree of Life (2011)

Elokuvablogini on ollut kesä-heinäkuun ajan kesannolla, eikä uusia kirjoituksia ole ilmestynyt. En saanut aikaiseksi edes lomailmoitusta, mikä lienee merkki jonkinlaisesta irtautumisesta. Aika on kulunut vauhdikkaasti 10-kuisen tyttären kanssa.

Kirjoitustauon päättäköön amerikkalaisen Terrence Malickin uusi ohjaus The Tree of Life, joka tulee Suomen ensi-iltaan 26.8.2011. Malick jos kuka on verkas julkaisija – 40 vuotta kestäneellä urallaan hän on ohjannut vain viisi elokuvaa.

Arvostettu asema elokuvapiireissä on syntynyt laadulla: Julma maa ilmestyi vuonna 1973, Onnellisten aika vuonna 1978, Veteen piirretty viiva vuonna 1998, The New World vuonna 2005 ja nyt uusimpana The Tree of Life. Julkaisutahti näyttäisi olevan tosin IMDb:n tietojen perusteella kiihtymässä, sillä vielä nimetön elokuva näyttäisi olevan jo jälkituotannossa.

Viimeisin ohjaus The Tree of Life eli elämän puu on kuiskaava ja sinfoninen elokuva elämän mysteeristä. Tarinan pääosassa on Jack (Hunter McCracken/Sean Penn), jonka nuoruusvuosiin 1950-luvun Yhdysvalloissa elokuva keskittyy. Lapsuuttaan muistelevan Jackin perheeseen kuuluvat kaksi veljeä sekä ankara isä (Brad Pitt) ja rakastava äiti (Jessica Chastain). Vanhemmat edustavat luontoa ja armoa (nature – grace) ja elokuva on tutkielma näiden vastapoolien vuorovaikutuksesta ja merkityksestä aina pienimmästä solusta koko maailmankaikkeuden mittakaavoihin saakka.

Jackin perheen tarinalla on yhtymäkohtia ohjaajan oman nuoruuden tapahtumiin, mutta ennen kaikkea elokuva on kudelma amerikkalaista idylliä, joka suhteutetaan maailmankaikkeuden kehitystarinaan alkuräjähdyksestä, dinosaurusten ajan kautta nykyhetkeen. Tarinoiden lomittaminen toisiinsa tuntuu välillä hieman heppoiselta, mutta jo pelkkä ajatus siitä, että näin voi tehdä, ansaitsee kiitosta.

Kiitosta elokuva on saanutkin, mm. Cannes’n elokuvajuhlilla, jossa se palkittiin tänä vuonna kultaisella palmulla. The Tree of Life on katsottava useampaan kertaan, sillä ensimmäisellä katselulla se ei välttämättä täysin aukea.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.