Poliisiopisto 7 – Moskovan keikka

(Police Academy: Mission to Moscow, USA 1994)

Ohjaus: Alan Metter
Pääosissa: George Gaynes, Michael Winslow, David Graf, Leslie Easterbrook

Poliisiopisto-elokuvasarja ei paljon esittelyjä kaipaa, semminkin kun esittelyä ei pitkälti riitä. Joukko outoja tyyppejä on kouluttautunut poliiseiksi ja nämä tyypit opettavat toisia outoja tyyppejä ja sitten sattuu ja tapahtuu. Komentaja Eric Lassard (George Gaynes) on hölmö vanha ukko ja kaikki vihaavat Harrisia (G.W. Bailey). Sarjan elokuvien taso ei päätä huimaa, mutta osa seitsemän on jo rikos saagaa kohtaan.

Mitkä elokuvat kuuluvat aitoon Poliisiopisto-kaanoniin? Perustelu ei voi olla subjektiivinen, vaan sen on perustuttava faktoihin. Kaikki Poliisiopisto-nimellä julkaistut elokuvat sisältävät joukon vakiotyyppejä, kuten Hightower, Moottoriturpa-Jones, asehullu Tackelberry ja iso povinen Callahan. Tiettyjen perusehtojen täytyttyä on aidolle Poliisiopisto-leffalle asetettava tämä vaatimus – seuraavista kolmesta osatekijästä ainakin kahden on toteuduttava:

  1. Steve Guttenberg esittää Carey Mahoneyta,
  2. G.W. Bailey esittää Thaddeus Harrisia,
  3. Lance Kinsey esittää Proctoria.

Käsikirjoituksella tai ohjauksella ei ole niin väliä.

Seiskassa vain Harris-vaatimus toteutuu. Kaikissa muissa osissa ainakin kaksi ehtoa täyttyy, joten tieteellisessä mielessä osa seitsemän on ainoa, joka ei kuuluu viralliseen kaanoniin. Tämän kyllä huomaa niin sanotulla perstuntumallakin, kun elokuvaa on katsonut 10 minuuttia.

Ykkösosa on tietysti kaiken alku ja juuri (ehdot 1 ja 2 täyttyvät). Elokuva on kelpo komedia, minkä todistaa jo sekin, että sen ideoilla on pystytty valmistamaan viisi kelvollista jatko-osaa. Ykkösen rinnalla osat kolme ja neljä ovat klassikkoja. Osassa neljä kaikki edellä mainitut ehdot täyttyvät! Osassa viisi onnistutaan siirtämään vakiojoukko, Mahoney pois lukien, Miamin lämpöön, mikä sekin on positiivista.

Osassa kuusi on lähes oikea juonikin, mutta osa seitsemän on kamala. Harrisin kiinnostus vakoiluteknologiaan ontuu, eikä elokuvaa auta, että Lassard ja Harris ajetaan kylmässä Moskovassa toilailemaan yksinään. Vanhat hahmot ovat ruosteessa ja uudet ovat kammottavia. Yllätyksellisen ja lyhyen esiintymisen tekee Christopher Lee, joka esittää venäläistä komentajaa. Uutena kasvona esitellään Charlie Schlatter, joka puolestaan näyttelee nuorta ja laiskaa poliisikokelasta.

On parempi, että yritän unohtaa osan seitsemän ja nauttia standardit täyttävistä aidoista Poliisiopisto-elokuvista. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.