Vaihdetaan vapaalle, Ferris

(Ferris Bueller’s Day Off, USA 1986)

Ohjaus: John Hughes
Pääosissa: Matthew Broderick, Alan Ruck, Mia Sara

Ferris Bueller's Day Off (1986)

Lukiolaispoika Ferris Buellerin (Matthew Broderick) vapaapäivä ei ole mitenkään tavallinen. Koulun pahimman viisastelijan pinnauspäivään kuuluu mm. huviajelua ystävän isän Ferrarilla ja lounastamista Chicagon rikkaiden kanssa.

John Hughesin ohjaama Vaihdetaan vapaalle, Ferris on yksi parhaista teinikomedioista, joita on tehty. Jonkun mielestä tämä ei vielä ole varsinainen meriitti, mutta itse asiassa se on. Elokuva nimittäin aidosti arvostaa nuoria ihmisinä eikä pidä näitä pelkkinä kurittomina riiviöinä.

Nuoriso on ollut ongelmallinen jo tuhansia vuosia. Jokainen sukupolvi on ollut muka edellistään kurittomampi. Heinä-elokuun vaihteessa Helsingin Sanomissa (31.7.2011) saksalainen lastenpsykiatri Michael Winterhoff arvioi, että noin 70 prosenttia saksalaislapsista on häiriintyneitä. He eivät esimerkiksi kunnioita opettajien auktoriteettia koulussa.

Tietty kuri ja säännöt ovat tarpeellisia, mutta liiallinen lasten pelottelu tai auktoriteettien korostaminen ei johda hyvään. Maailma tarvitsee jonkin verran kapinaa kehittyäkseen.

Vaihdetaan vapaalle, Ferris tarjoaa kylliksi kapinaa. Ferrisin ja kumppaneiden tekemien käytännön pilojen ohella elokuva saa voimansa ihmisen halusta irtautua arjesta ja elää edes hetki vapaana olentona.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja John Hughesin (1950-2009) elokuvissa lapset ja nuoret saavat hengittää vapaasti ja aikuiset saavat hermoilla kurinsa kanssa. Kaksi vuotta sitten kuolleen Hughesin uran motivaationa oli kuvata nuoria ja heidän kokemusmaailmaansa kunnioittavassa sävyssä. Toki nuoret joutuvat Hughesinkin maailmassa aina taistelemaan oman tilansa puolesta.

Hughesin kynästä ovat mm. elokuvat Breakfast Club (1985), Pretty in Pink (1986), Terve menoa! (1988), Hassu setä Buck (1989) ja Yksin kotona (1990).

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.