District 9

(USA/Uusi-Seelanti 2009)

Ohjaus: Neill Blomkamp
Pääosissa: Sharlto Copley, David James, Jason Cope

District 9 (2009)

Johannesburgin ylle saapui vuonna 1982 outo avaruusalus. Aluksi tapahtuma kiinnosti koko maailmaa, mutta vuosien saatossa aluksen asukeista tuli riesa ja heidät suljettiin valtavaan pakolaisleiriin, jota kutsutaan alue yhdeksäksi, District 9.

Ihmisten ja ulkoavaruudesta tulleen rodun välit ovat vihamieliset ja ihmiset nimittelevät muukalaisia mm. katkaravuiksi näiden ulkomuodon perusteella. Vuonna 2010 alkaa tapahtua, kun hallitus päättää siirtää leirin muualle.

Peter Jacksonin tuottama ja Neill Blomkampin ohjaama District 9 on kuin yhdistelmä Predatoria ja E.T.:tä. Elokuva sekoittaa ansiokkaasti ihmissuhdedraamaa, yhteiskunnallista pohdiskelua, salaliittoja, toimintaa ja sci-fiä. Ei ole sattumaa, että avaruusalus on parkkeerattu entisen apartheid-järjestelmän yläpuolelle.

Hyvässä sci-fi-leffassa on lähes poikkeuksetta likaista: talot ovat kuluneita, samoin erilaiset kulkuvälineet. Näin on ollut mm. Blade Runnerissa, alkuperäisissä Star Wars -leffoissa ja Kuu-elokuvassa. Myös District 9 -leffassa on sottaista ja osittain tämän takia tarinan henkilöt tuntuvat ihan oikeasti elävän ympäristössään. Voilà – realistista sci-fiä.

Suhteellisen pienen budjetin District 9 on kaikin puolin onnistunut elokuva.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.