Tres días

(Espanja 2008)

Ohjaus: F. Javier Gutiérrez
Pääosissa: Víctor Clavijo, Mariana Cordero, Eduard Fernández

Espoo Ciné jää minulta tänä(kin) vuonna tyngäksi. Voi olla, että ainoaksi kokemukseksi jää eilinen F. Javier Gutiérrezin ohjaama tieteishenkinen väkivalta/kauhupläjäys Tres días. Valtava meteoriitti on iskeytymässä maahan 72 tunnin kuluttua, eikä edes Yhdysvallat pysty estämään katastrofia. Ilmoitus tulevasta aiheuttaa maailmanlaajuisen paniikin, jonka seurauksena vankilasta pakenee psykopaatti Lucio (Eduard Fernández), joka alkaa ahdistella Alen (Víctor Clavijo) veljen perhettä.

Esittelyn perusteella elokuvassa olisi ollut potentiaalia vaikka mihin juonikehittelyyn, mutta mitä pidemmälle elokuva eteni, sen tuskastuttavammaksi se muuttui. Alussa en pystynyt kiinnostumaan laihan ”espanjalaisen Simon Peggin” flekmaattisuudesta ja kun kaveriin pääsi kiinni, hukkui hahmo kauhukliseiden tulvaan. Loppuratkaisu taas oli kirjoitettuna tähtiin. Parhaiten elokuvassa toimi Alen ja pienen veljenpojan välinen kemia.

Kai tällä elokuvalla on paikkansa, mutta ainakaan eilen en päässyt siihen ihan mukaan. Kidutustrilleri juuri ennen maailmanloppua ei oikein kolahda. Elokuvakuolemat myös menettävät merkitystään, kun katsojalle kerrotaan, että 90 minuutin kuluttua kaikki kuolevat. Tres días palkittiin Málagan uuden espanjalaisen elokuvan festivaalilla peräti neljällä palkinnolla, muun muassa parhaana elokuvana.

Espoo Cinén esitys ei mennyt ihan putkeen. Ohjaaja oli alussa sanomassa pari sanaa, jonka jälkeen leffa lähti pyörimään. Lupailtiin, että leffan jälkeen ohjaajalle voi esittää kysymyksiä. Noin 80 minuutin kohdalla filmi meni poikki – ja uudelleen taas kun meteorit iskeytyivät. Lopussa yleisö katosi ja järjestäjät ilmoittivat, että viivästymisen takia ohjaaja oli jo lähtenyt. En olisi kyllä minäkään jäänyt. IMDb-linkki

Samassa näytöksessä esitettiin myös Haritz Zubillagan lyhytelokuva Las horas muertas (2007).

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.