The American

(USA 2010)

Ohjaus: Anton Corbijn
Pääosissa: George Clooney, Violante Placido, Thekla Reuten

The American (2010)

The American on pääosin hidastempoinen, lähes tunnelmakuvan kaltainen elokuva palkkamurhaajasta (George Clooney), joka valmistautuu jättämään eläkepaperit toimeksiantajalleen. Elokuva alkaa Ruotsista, mutta sijoittuu suurimmaksi osaksi rauhalliseen italialaiskylään, jossa ”amerikkalainen” odottaa ja tutustuu tahtomattaan paikallisiin ihmisiin.

Elokuvan ohjaaja, hollantilainen Anton Corbijn, on tullut aikanaan tunnetuksi ottamistaan valokuvista sekä U2- ja Depeche Mode -yhtyeille ohjaamistaan musiikkivideoista. The American on Corbijn’n toinen pitkä elokuva. Ensimmäinen oli Joy Division -bändistä kertova Control (2007).

The American nousi iltapäivälehtien otsikoihin Suomessa, koska elokuvaa kuvattiin Ruotsissa ja Clooneyn rinnalla kuvauksissa oli Irina Björklund. Björklund esiintyy elokuvassa edukseen, mutta pelkästään hänen takiaan ei elokuvaa ehkä kannata katsoa. Björklundin matka nimittäin katkeaa jo neljän minuutin kohdalla. Elokuvassa nähdään toinenkin suomalainen, Samuli Vauramo (Tyttö sinä olet tähti, Käsky), joka näyttelee ruotsalaista väijyjää. Suomalaisten ohella vähintään yhtä paljon näkyvyyttä elokuvassa saa George Clooneyn ranteessa komeileva Omega Speedmaster -kello (ks. myös Watch-ID.com).

The American on laadukas elokuva, mutta se ei tuo varsinaisesti mitään uutta lajityyppiinsä. Aina ei tosin tarvitsekaan. Jonkinlainen sukulaiselokuva on ehdottomasti Jim Jarmuschin The Limits of Control (2009), jossa päähenkilö joi mieleenpainuvasti espressoa kahdesta erillisestä kupista. Clooneyn roolihahmo tyytyy jatkamaan omaa kahviaan vedellä, jolloin tuloksena on Caffè Americano.

IMDb | Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.