Winter’s Bone

(USA 2010)

Ohjaus: Debra Granik
Pääosissa: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Garret Dillahunt

Winter's Bone (2010)

Mitä on köyhyys? Mitä se on Missourissa, Yhdysvalloissa? Yhden vastauksen antaa Debra Granikin ohjaama elokuva Winter’s Bone, joka perustuu Daniel Woodrellin samannimiseen kirjaan. Elokuvassa kolmilapsisen perheen esikoinen, 17-vuotias Ree (Jennifer Lawrence) yrittää löytää perheen isää, joka on ollut kadoksissa useita viikkoja. Isä on ollut mukana hämärissä liiketoimissa ja nyt häntä odotetaan takuita vastaan oikeuden eteen. Mikäli isä ei ilmoittaudu määräpäivänä viranomaisille, menettää perhe kotinsa takuusumman perinnän takia.

Winter’s Bone on perinteinen ”etsintäelokuva”. Ree etsii isäänsä ja juoni kehkeytyy etsintämatkan ympärille. Ja kuten niin usein matka on tärkeämpi kuin mahdollinen perillepääsy. Reen matkalla katsoja kohtaa Missourin osavaltiossa sijaitsevan Ozarkin alueen komeat ja karut maisemat sekä alueen raadollisen köyhyyden. Elokuva ei jää kuitenkaan kauhistelemaan köyhyyttä, vaan se etenee koko ajan isän katoamisen mysteerin vetämänä – odottaen, että seuraavan kukkulan takaa löytyy vastaus.

Elokuva tuo väistämättä mieleeni Bruce Springsteenin Nebraska-albumin, joka on tunnelmaltaan samanhenkinen kuin Winter’s Bone. (Nebraska sijaitsee Missourin louteisrajanaapurina.) Springsteenin Nebraska sisältää itse asiassa useampia elokuvallisia kappaleita. Avaus- ja nimiraita kertoo saman tarinan kuin Terrence Malickin Julma maa (1973) -elokuva (IMDb). Sean Penn on puolestaan rakentanut oman esikoisohjauksensa Indian Runner (1991; IMDb) Highway Patrolman -biisin innoittamana.

Vaikkei tämä siis varsinaisesti liity Winter’s Bone -elokuvaan, niin tässä on linkki Springsteenin albumiin Spotify-palvelussa:

Bruce Springsteen: Nebraska (1982)

Ja mikäli haluaa lukea lisää köyhyydestä Yhdysvalloissa, kannattaa tutustua Kelan erikoistutkija Ilpo Airion blogikirjoitukseen ”Mitä köyhä saa omistaa?”.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.