Kolme viisasta miestä

(Suomi 2008)

Ohjaus: Mika Kaurismäki
Pääosissa: Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka

Kolme viisasta miestä (2008)

Finnpanel Oy:n arvion mukaan noin 549 000 ihmistä katsoi joulunpyhinä Kotikatsomon (Yle TV1) esittämän Mika Kaurismäen elokuvan Kolme viisasta miestä. Olin yksi heistä ja erittäin vaikuttunut näkemästäni. Kaurismäki on ohjannut täydellisyyttä hipovan suomalaisen jouluelokuvan.

Elokuvassa kolmen ystävän – Matin, Erkin ja Raunon – tiet kohtaavat jouluaattona Helsingissä. Miehet päätyvät viettämään iltaa Moskova-baariin ja Svengi-karaokeyökerhoon, jossa ruoditaan lauluesitysten lomassa kunkin elämää ja elämää yleensä.

Miesten elämässä perhe on jollakin lailla kiputilassa. Matin (Pertti Sveholm) vaimo on samana iltana synnyttänyt lapsen, mutta Matti epäilee, ettei lapsi ole hänen. Erkin (Kari Heiskanen) alle kouluikäinen poika taas viettää joulua äitinsä ja tämän uuden miehen kanssa. Rauno (Timo Torikka) on juuri ja juuri puheväleissä aikuisen poikansa kanssa.

Kaurismäki kuljettaa näitä ja muita teemoja harvinaisen taidokkaasti: surulle annetaan tilaa ilman että katselukokemuksesta tulee kärsimystä. Kaurismäellä on selvä lahja ohjata dialogiin ja ihmisten kommunikointiin perustuvia tarinoita ja maustaa ne sopivasti huumorilla. Kolmen viisaan miehen ohella toinen hyvä esimerkki on Haarautuvan rakkauden talo (2009), jonka näin Sodankylässä pari vuotta sitten.

Kolmen viisaan miehen ydin puetaan sanoiksi jo elokuvan alkuvaiheessa, kohtauksessa, jossa Erkki pahoittelee kerrostalon rappukäytävässä käytöstään entiselle vaimolleen:

– Mä olen pahoillani kaikesta. Näin tämä elämä nyt vaan meni.
– Niin meni.

Jopa yksi inhokkibiiseistäni eli Yö-yhtyeen Joutsenlaulu toimii Irina Björklundin karaoke-versiona. Tässä elokuvassa täytyy olla modernia joulun taikaa.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.