Hiljaa toivotut

(Suomi 2011)

Ohjaus: Timo Haanpää
Tuottaja: Janne Niskala

Hiljaa toivotut (2011)

Dokumenttielokuvien arvostus ja suosio tuntuu olevan kasvussa – ja hyvä niin. Dokumentteja esitetään yhä useammin elokuvateattereissa ja television puolella erityisesti Yle on kunnostautunut uusien kotimaisten dokumenttien esittäjänä.

Timo Haanpään ohjaama dokumenttielokuva Hiljaa toivotut esitettiin ensi kerran elokuvateatterissa 11.11.2011. Ylen Dokumenttiprojekti esitti elokuvan tuoreeltaan viime maanantaina. Elokuva kertoo kahdesta lapsettomasta pariskunnasta, joiden elämää rytmittävät toistuvat hedelmöityshoidot. Parit ovat valmiita tekemään kaikkensa, jotta toive omasta lapsesta toteutuisi.

Elokuva kuvaa läheltä, miltä toiveiden nujertuminen kerta toisensa jälkeen tuntuu. Katsoja viedään pariskuntien keittiöihin ja olohuoneisiin kuuntelemaan tunteellisia keskusteluja ja tuntojen vuodatuksia. Elokuvassa on muutamin kohdin käytetty myös dramatisoituja kohtauksia, jotka ovat periaatteessa toimivia, mutta oudoksuttavat aluksi yllättävyydellään.

Kokonaisuudessaan Hiljaa toivotut on hyvin toteutettu elokuva monille kipeästä aiheesta. Elokuva on varmasti merkityksellinen lapsettomuudesta kärsineille pareille, mutta tärkeä se on myös muille. Erityisesti elokuvan soisi näkevän niiden innokkaiden sukulaisten ja tuttavien, jotka utelevat suureen ääneen jälkikasvun perään. Alun perin hyväntahtoiset kehotukset ”hankkia lapsia ennen kuin on myöhäistä” saattavat aiheuttaa tahtomattaan lapsettomille pareille turhaa mielipahaa.

Katso elokuva Yle Areenassa (13.2.2012 klo 21.30 saakka)

Elokuvan nettisivut: www.hiljaatoivotut.fi

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.