Brüno

(USA 2009)

Ohjaus: Larry Charles
Pääosissa: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten

Brüno (2009)

Nelonen esitti kuukausi sitten (24.2.2012) Sacha Baron Cohenin luoman sketsihahmon – itävaltalaisen muotitoimittaja Brünon – ympärille rakennetun elokuvan Brüno. Leffa on looginen jatko Cohenin edelliselle menestyselokuvalle Borat (2006), jonka kävin katsomassa aikoinaan leffateatterissakin.

Vuonna 2009 ilmestynyt Brüno ei kiinnostanut elokuvayleisöä aivan Boratin tapaan. Itsekin päätin katsoa leffan, kun se on mahdollista ilman lisämaksua – ja nyt se onnistui, vihdoin ja viimein digiboksilta.

Boratin tapaan Brünokin lähtee kotimaastaan maailmalle ja kohtaa matkallaan erilaisia ihmisiä ja kulttuureja. Brünon tavoitteena on tulla kuuluisaksi – hinnalla millä hyvänsä. Matkassa mukana on Brünon lojaali assistentti Lutz (Gustaf Hammarsten).

Elokuva etenee yhdestä kiusallisesta tilanteesta toiseen. Rakenne on hyvin samantyyppinen kuin Boratissa, mutta nyt huumorin sisäisenä voimana on lähes yksinomaan homoseksuaalisuus ja etenkin homofoobiikoiden sietokyvyn koetteleminen. Koomista lisäpotkua haetaan mm. rasismista ja luonnonsuojelusta.

Osa elokuvasta on täysin lavastettua, mutta osa on ilmeisesti toteutettu samaan tyyliin kuin Boratissa: kuvattavat eivät tiedä olevansa keskellä komediaa, vaan ottavat tapahtumat tosina. Tästä syntyvä outo katselukokemus on sekä Boratin että Brünon erityispiirre: aina ei tiedä, miten näkemäänsä pitäisi suhtautua. Mitä esimerkiksi pitäisi ajatella äidistä, joka ilmoittaa haastattelutilanteessa Brünolle, että hänen puolestaan sopii, että oma lapsi työntää valokuvauskuvaussessiossa juutalaislasta vaunuissa polttouuniin?

Brünossa Cohen venyttää länsimaisen (ja erityisesti amerikkalaisen) kulttuurin ja yleisen soveliaisuuden rajoja. Välillä tuntuu, että rajoja venytetään myös kuvausryhmän oman turvallisuuden kustannuksella. Lopputuloksena on elokuva, jota katsoo vaivautuneena, mutta silti jollain lailla kiinnostuneena.

Elokuvan loppuhuipennus on melko uskomaton ja vielä lopputekstien pyöriessä elokuva onnistuu yllättämään. Kaiken outouden päätteeksi jälkitunnelma on suvaitseva. Great success!

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.