Kuu Paradorin yllä

(Moon Over Parador, USA 1988)

Ohjaus: Paul Mazursky
Pääosissa: Richard Dreyfuss, Raul Julia, Sonia Braga

Moon Over Parador (1988)

Helsingin Sanomat uutisoi tänään (24.4.2012) verkkosivuillaan, että: ”Venezuelan presidentti Hugo Chavez katkaisi maanantaina siivet huhuilta, joiden mukaan hän olisi kuollut Kuubassa sairaalahoidossa. Hän soitti valtion televisiokanavalle sen jälkeen, kun maan viranomaiset olivat jo kiistäneet huhut.”

Uutinen toi välittömästi mieleeni Paul Mazurskyn vuonna 1988 ohjaaman elokuvan Kuu Paradorin yllä, jonka katsoin jokin aika sitten monen vuoden jälkeen uudelleen. Elokuvassa menestyksestä haikaileva amerikkalainen näyttelijä Jack Noah (Richard Dreyfuss) on kuvaamassa uusinta elokuvaansa Etelä-Amerikassa, pienessä Paradorin valtiossa. Noah tapaa kuvauspaikalla maan diktatoorisen johtajan Alphonse Simmsin ja esittää tästä pyydettäessä myös lyhyen imitaation.

Kun diktaattori yllättäen kuolee liiallisen ryypiskelyn seurauksena, diktaattorin turvallisuuspäällikkö Roberto Strausmann (Raul Julia) etsii maassa lomailevan amerikkalaisnäyttelijän käsiinsä ja ”palkkaa” tämän esittämään kuollutta diktaattoria. Maan poliittinen tilanne on niin herkkä, että johtajan kuolema ajaisi maan sekasortoon. Alkaa farssi, joka siirtyilee tunnetilasta toiseen.

Richard Dreyfuss on ollut aina yksi suosikkinäyttelijöistäni. Miehen esittämät hahmot ovat usein aika samanlaisia, hieman hyperaktiivisia, mutta vilpittömiä touhottajia. Dreyfussin rinnalla elokuvassa nähdään myös kaksi muuta vahvaa kasvoa: Raul Julia ja Sonia Braga. Kuu Paradorin yllä on ajoittain hieman epätasainen sekoitus komediaa ja draamaa, mutta lopputulos on silti hyvä.

Ja tässä Maurice Jarren elokuvaan säveltämää musiikkia:

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.