Viimeinen partiopoika

(The Last Boy Scout, USA 1991)

Ohjaus: Tony Scott
Pääosissa: Bruce Willis, Damon Wayans, Chelsea Field

The Last Boy Scout (1991)

Ohjaaja ja tuottaja Tony Scott kuoli 19.8.2012 ja kuolema on synnyttänyt internettiin paljon muistokirjoituksia ja Scottin uran kohokohtien kertauksia. Katsoin Scottin ohjaaman Viimeinen partiopoika -elokuvan jo aiemmin kesällä, mutta kirjoituksen julkaisu on venynyt. Olkoon tämä nyt jonkinlainen panos yhteiseen muisteluun.

Tony Scott on ollut toimintaleffojen tekijänä aina yksi suosikeistani. Olen pitänyt Scottin hämyn ja auringonlaskun värittämistä suoraviivaisista elokuvista. Viimeinen partiopoikakin on vauhdilla etenevää toimintaa, jossa on myös tarvittava määrä itseironiaa.

Elokuvassa rähjääntynyt yksityisetsivä Joe Hallenbeck (Bruce Willis) saa tehtäväkseen suojella striptease-tanssija Corya (Halle Berry). Kun tehtävä epäonnistuu, muodostuu Hallenbeckistä ja Coryn poikaystävästä, Jimmy Dixistä (Damon Wayans) eripurainen tutkapari, joka yrittää saada pahantekijöitä kiinni.

Elokuvan käsikirjoitus sisältää paljon perinteisiä aineksia. On sivuraiteille muiden tekemisten takia ajautunut yksityisetsivä ja tämän vastentahtoinen kumppanuus tanssijan poikaystävän, entisen jalkapallotähden kanssa. Elokuvan tarinan takaa löytyy Shane Black, joka on kirjoittanut mm. Tappava ase -leffojen tarinat ja paljon muuta. Black osaa hommansa ja lopputulos on huumorilla sävytetty tyylikäs toimintaleffa, jonka voisi luokitella 1990-luvun klassikoksi.

Jo mainittujen näyttelijöiden lisäksi elokuvassa nähdään myös tutut kasvot Bruce McGill (ks. IMDb) ja Noble Willingham (ks. IMDb). Jälkimmäinen on yksi niistä näyttelijöistä, jotka useimmat tunnistavat, mutta jonka nimeä ei saa mieleen. Willinghamin kaltaisia luonnenäyttelijöitä tulisi muistaa arvostaa tarpeeksi. He tuovat leffoihin turvallisuutta ja mahdollistavat muiden näyttelijöiden parrasvalopaikat.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.