The Girl With The Dragon Tattoo

(USA/Ruotsi 2011)

Ohjaus: David Fincher
Pääosissa: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer

The Girl With The Dragon Tattoo (2011)

David Fincherin (Seitsemän, Fight Club, Social Network) ohjaama versio Stieg Larssonin romaanista Miehet jotka vihaavat naisia (2005) on hienosti toteutettu jännäri. Elokuva seuraa uskollisesti kirjaa (engl. The Girl With The Dragon Tattoo) ja muistuttaa aika lailla vuonna 2009 valmistunutta ruotsalaista elokuvaversiota.

Fincherin elokuvassa kaikki mahdolliset löysät on otettu pois ja siksi tapahtumien intensiteetti on suurempi kuin Niels Arden Oplevin ohjaamassa versiossa. Ruotsalainen tapahtumamiljöö on rakennettu hyvin autenttisesti, mikä saa elokuvan seuraamisen tuntumaan aluksi hieman oudolta: kaikki on nimittäin perin ruotsalaista – paitsi ihmisten puhe. Miksi esimerkiksi TV4:n uutisankkuri puhuu englantia? Tähän tottuu pian.

Olen lukenut Larssonin Millenium-trilogian ja katsonut ruotsalaisfilmatisoinnit, mutta silti Fincherin elokuva sai minut kiemurtelemaan sohvan nurkassa hermostuneesti. Elokuva tuli jopa seuraavana yönä uniin, mitä ei tapahdu kovin usein. Tarinan ja ohjauksen lisäksi syypäitä tähän ovat erityisesti pääosien esittäjät Daniel Craig ja Rooney Mara, leikkaajat Kirk Baxter ja Angus Wall sekä elokuvamusiikin luoneet Trent Reznor ja Atticus Ross.

Elokuvan ambient-henkisen soundtrackin voi kuunnella alla:

Elokuva julkaistiin DVD:llä ja Blu-ray:llä 25.4.2012.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.