Elokuvakanava tauolle

Irtisanoin viime viikolla Canal+ -elokuvakanavan tilauksen. En siksi, että olisin tyytymätön kanavan tarjontaan, vaan siksi etten ehdi katsomaan kanavaa ollenkaan. Tilauksen keskeytys tuntui vaikealta, koska elokuvakanavat ovat kuuluneet kiinteänä osana elokuvaharrastukseeni 1990-luvun alusta lähtien.

Filmnetistä kaikki alkoi ja hyvällä tahdolla voi ajatella, että Canal+ on ollut kanavan eräänlainen manttelinperijä. Syyskuun alussa kanavan nimi muuttuu muotoon C More, mikä ehkä helpottaa tätä irrottautumista. Aivan ilman maksu-tv:n tarjontaa en kuitenkaan jää, sillä MTV3 Leffa näkyy edelleen. Kanavan tarjonta muistuttaa aika lailla nuoruuteni Filmnetiä, mikä omalta osaltaan herättää nostalgisia tunteita.

Elokuvan harrastamisen puitteet ovat muuttuneet aikojen myötä.

Elokuvakerhojen merkitys oli suuri erityisesti 1960-luvulta 198o-luvulle, koska kerhoissa oli mahdollista nähdä valtavirrasta poikkevia leffoja. Itse kuulun leffakerhosukupolvea seuranneeseen videosukupolveen, joka tottui katsomaan elokuvia myös kotona, videolta.

Videoiden vuokrauksen ohella olen aina pitänyt elokuvakanavan ideasta. Jos kanavan tarjonta on ammattitaidolla suunniteltu, se avaa katsojalle mahdollisuuden tutustua elokuviin, joita ei muutoin katsoisi. Leffakanavassa on tietty yllätyksen mahdollisuus. Olen katsonut monia leffoja, joita en olisi videovuokraamosta valinnut – ja yhtäkään ei ole tarvinnut palauttaa.

Videovuokraamoille on todennäköisesti käymässä samoin kuin levykaupoille eli liiketoiminta siirtyy verkkoon. Viime viikolla uutisoitiin, että Netflix-elokuvapalvelu saapuu Suomeen loppuvuodesta. Uskon, että kilpailu on hyväksi, koska ainakaan nykyisellään suomalaiset palveluntarjoajat eivät ole kovin huokuttelevia.

Apple TV on lupaava kokonaisuus, mutta elokuvien tarjonta on Suomessa vielä kovin suppea. Käyttökokemus on kohdillaan – ei modeemeja eikä pitkiä piuhoja huoneen nurkasta toiseen. Tarjonnan vain pitäisi laajentua.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.