Collateral – väärä aika väärä paikka

(Collateral, USA 2004)

Ohjaus: Michael Mann
Pääosissa: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith, Mark Ruffalo

Michael Mannin ohjaama Collateral on kypsä toimintaelokuva. Tapahtumien keskipisteeseen joutuva Max (Jamie Foxx) ajaa taksia Los Angelesissa ja suunnittelee oman firman perustamista. Maxin työilta kuitenkin muuttuu täysin kun taksin takapenkille istuu palkkamurhaaja Vincent (Tom Cruise). Digitaalisesti kuvattu Collateral on hieno elokuva väkivallasta ja inhimillisyydestä.

Michael Mann tunnetaan muun muassa 1980-luvun poliisisarjasta Miami Vice. Mann toimi sarjassa tuottajana ja käsikirjoittajana. Samaa tyylikkyyttä on myös elokuvassa Collateral. Nyt kaupunkina on Miamin sijaan Los Angeles, jonka kadut ja valot luovat hypnoottisen aidolla tavalla tarinan näyttämön. Cruise arvioi taannoisessa haastattelussa (Empire 184, 2004), että kaupungista tuli itse asissa yksi päähenkilöistä.

Elokuvan juonesta ei mielellään sano yhtään enempää kuin on tarve. Tarina ja kerrontatapa imevät katsojan nopeasti mukaansa ja noin kaksi tuntia kuluu yllättävän nopeasti. Collateral kannattaa katsoa mahdollisimman pian, jos elokuvaa ei vielä ole nähnyt. Samalla voi lämmitellä Mannin seuraavaa elokuvaa varten, joka on koko illan elokuva Miami Vice (katso tämä). Cool! IMDb-linkki

Elokuvan omat nettisivut

2 vastausta artikkeliin “Collateral – väärä aika väärä paikka”

  1. Michael Mannin ohjaus on huippua. Elokuvan parasta antia on mielestäni suurkaupungin sykkeen vangitseminen kuviin. Cruise tekee myös hienon roolityön.

    Elokuvan värimaailma on pelkistetyn kylmä ja rosoinen.

  2. Suurkaupungin sykettä on varmasti luvassa myös Miami Vice -elokuvassa, jota odotan yllättävän innostuneesti. Collateralin myötä uskon, että tulossa on jotain aivan muuta kuin takatukkaisia miehiä nahkakengissä ilman sukkia.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.