The Indian Runner

(USA 1991)

Ohjaus: Sean Penn
Pääosissa: David Morse, Viggo Mortensen, Valeria Golino

The Indian Runner (1991)
The Indian Runner (1991)

Sean Pennin esikoisohjaus, The Indian Runner on synkkä elokuva veljeksistä, joista toinen on poliisi (David Morse) ja toinen lainrikkoja (Viggo Mortensen). Pennin käsikirjoittama elokuva on saanut innoituksensa Bruce Springsteenin kappaleesta Highway Patrolman, joka löytyy vuonna 1982 julkaistulta Nebraska-albumilta. Kappale alkaa sanoilla:

”My name is Joe Roberts
I work for the state
I’m a sergeant out of Perrineville
barracks number 8
I always done an honest job
as honest as I could
I got a brother named Franky
and Franky ain’t no good”

Tämä on siis asetelma elokuvassa, joka tuo jollain lailla mieleen Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia (1972). Niskasen elokuvassa seurattiin perheenisän luisua kaidalta polulta, Pennin elokuvassa luisussa on velipoika. The Indian Runner on surullisen sävyinen kuvaus perheestä, veljen auttamisesta ja auttajan avuttomuudesta.

Tarina kuvaa kuinka kaksi samoista lähtökohdista ponnistanutta miestä, Joe ja Franky, ajautuvat elämässään aivan eri urille. Toinen tukeutuu vahvasti perheeseen ja sen edustamiin elämänarvoihin. Toinen on sisäisesti levoton ja väkivaltainen sähikäinen, joka ei vain pysty sopeutumaan toisten luomaan yhteiskuntaan. Alkoholi on mukana kuviossa vahvasti.

Näyttelijätyö on elokuvassa intensiivistä. Veljeksien (Morse ja Mortensen) puolisoja näyttelevät lahjakkaat Valeria Golino ja Patricia Arquette. Pienemmissä rooleissa esiintyvät kaksi kovaa luuta: Charles Bronson veljesten isänä ja Dennis Hopper baarimikkona.

Ehkä paremmin näyttelijänä tunnettu Sean Penn on ohjannut myös hienon Erämaan armoille -elokuvan (2007), joka on arvosteltu blogissa joulukuussa 2009.

Kuuntele Springsteenin kappale alta (vaatii Spotifyn):

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.