Boltsit pelissä – Dodgeball

(Dodgeball: A True Underdog Story, USA 2004)

Ohjaus: Rawson Marshall Thurber
Pääosissa: Vince Vaughn, Christine Taylor, Ben Stiller, Rip Torn

Elokuvan suomenkielinen nimi, Boltsit pelissä – Dodgeball ja leffavuokraamossa nähty kansikuva viittaavat vahvasti crazykomedian puolelle, ja sitähän tämä on. Kuitenkin hyvää sellaista. Peter La Fleurin (Vince Vaughn) ohjastama sekoboltsi porukka yrittää pelastaa oman kuntosalinsa tulevaisuuden ilkeän White Goodmanin (Ben Stiller) ostoaikeilta. Saadakseen kokoon tarvittavan rahasumman poppoo osallistuu polttopallokisoihin Las Vegasissa.

Dodgeball on yllättävän laadukas ja hauska leffa. Vaatihan se tietysti omanlaisensa asennoitumisen, mutta rennolla mielellä luvassa on 90 minuuttia naurua. Elokuvan käsikirjoitus toimii mukavasti, ja vaikka katsoja voi arvata joitakin juonenkäänteitä, on matka kurviin silti miellyttävä.

Kuten monissa hyvissä komedioissa, on tässäkin paljon viittauksia toisaalle pop-kulttuuriin. Ilman suurempia paljastuksia voi sanoa, että suuressa loppuottelussa kohtaavat joukkueet Average Joe’s ja Globo Gym Purple Cobras, toisin sanoen Joet ja Cobrat. Nimet ja kobrien pelipaitojen logot ovat viittaus G.I. Joe animaatiosarjaan, joka itselleni oli hyvinkin keskeinen lapsuudessa. Myönnän, etten itse asiassa heti ymmärtänyt viittauksen tarkoitusta, mutta IMDb avasi ymmärrykseni sille, mitä silmäni kyllä tiedostamattaan näkivät.

Jo mainittujen miesnäyttelijöiden ohella Christine Taylor (Ben Stillerin vaimo) esiintyy edukseen. Samoin Rip Torn, jonka luonnenäyttelijän roolisuoritukset ovat monien amerikkalaisten 1980-2000-luvun komedioiden helmiä. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.