Poltergeist

(USA 1982)

Ohjaus: Tobe Hooper
Pääosissa: JoBeth Williams, Craig T. Nelson, Beatrice Straight

Poltergeist (1982)

Viime vuonna vietettiin kahden Steven Spielberg -elokuvan 25-vuotissynttäreitä. Spielbergin ehkä tunnetuin luomus, E.T. (1982) oli toteen käynyt fantasia amerikkalaisessa lähiössä. Sen vastinparina Spielberg tuotti ja kirjoitti elokuvan Poltergeist, joka on painajainen amerikkalaisessa lähiössä. Poltergeist on alun perin saksaa ja voidaan kääntää esimerkiksi räyhähengeksi. Kyseessä on kummittelu, johon liittyy esineiden liikkuminen ilman näkyvää syytä.

Idyllisen amerikkalaisen perheen nuorin tytär Carol Anne Freeling (Heather O’Rourke) kuulee outoja ääniä television lumisateen keskeltä. Muu perhe herää ihmettelemään kenen kanssa Carol Anne keskustelee. Pian kaikki saavat kokea, että nämä henget eivät ole tulleet leikkimään. Freelingien koti vaikuttaa olevan kirottu.

Tobe Hooperin (mm. Moottorisahamurhaaja) ohjaama Poltergeist on omalla mittaristollani klassikko. Se on toisaalta ajaton, mutta toisaalta aikakapseli 1980-luvun alusta – kuten E.T.:kin. Molemmissa elokuvissa perheet ovat keskeisessä asemassa. E.T.:ssä perheen isä oli häipynyt, mutta Poltergeistissa kaikki ovat paikalla ja läsnä. Ehkä kyseessä on niin pelottava tapahtumasarja, että kaikkia jäseniä tarvitaan. Toisaalta 1960-luvulla seksuaalivallankumouksen kestäneellä ja 1970-luvulla hippi-ajan kokeneella perhe-instituutiolla ei 1980-luvun alussa ollut enää vastustajia kuin yliluonnollisella puolella.

Poltergeist-dvd:llä on elokuvan lisäksi melko pelottava kuvaus ”oikeiden” haamujenmetsästäjien työstä. Haastatellut ”Ghost hunterit” tuntuvat olevan vakuuttuneita asiastaan. Ja onhan niitä havaintoja Suomessakin ollut, muun muassa Espoon Mäkkylässä, Lahdessa ja Inarinjärven eteläpuolella (lue lisää).

Perheen kuopusta näytellyt Heather O’Rourke uusi roolinsa kahdessa Poltergeist-jatko-osassa. Lupaava ura jäi kuitenkin kesken, kun Heather kuoli 12-vuotiaana. Hänellä oli jokin aika aiemmin diagnosoitu Crohnin tauti. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.