Control

(Iso-Britannia 2007)

Ohjaus: Anton Corbijn
Pääosissa: Sam Riley, Samantha Morton, Alexandra Maria Lara

Control (2007)

Anton Corbijnin ohjaama Control on kuvaus Joy Division -bändin solistin Ian Curtisin lyhyestä, mutta intensiivisestä elämästä. Bändi julkaisi olemassaolonsa aikana (1976-80) kaksi studioalbumia, joista jälkimmäinen ilmestyi Ian Curtisin kuoleman jälkeen kesällä 1980. Yhtyeen musiikillinen perintö elää yhä muun muassa U2:n, Editorsin, Interpolin ja The Nationalin levyillä.

Control on hieno elokuva katsoa. Mustavalkoinen kuvaus on konstailematonta ja vahvaa. Tuntuu, ettei tätä olisi voitu väreissä kuvatakaan. Elokuva on muutoinkin rehellinen ja elämänmakuinen. Suuri osa kunniasta kuuluu näyttelijöille ja etenkin kaksikolle Sam Riley (Ian Curtis) ja Samantha Morton (Deborah Curtis). Elokuva pohjautuu Ianin vaimon Deborahin kirjaan Touching from a Distance (1995).

Viime vuosina on tehty muutamia hienoja elokuvia edesmenneistä muusikoista, esim. Ray (2004) ja Walk The Line (2005). Control kuuluu ehdottomasti tähän joukkoon, vaikka sen päähenkilö ei ehtinytkään ulottamaan elämänkaartaan yhtä pitkälle kuin Ray Charles tai Johnny Cash. Ian Curtis kuoli oman käden kautta vain 23-vuotiaana. Anton Corbijnin kertomana Curtisin elämä saa kauniin ja asiallisen elokuvamuodon, joka innostaa tutustumaan myös ehkä kaikkein tärkeimpään eli musiikkiin. IMDb-linkki

Yksi vastaus artikkeliin “Control”

  1. En ole vielä leffaa nähnyt, enkä tiedä kyseisetä bändistä mitään, mutta ohjaajan vuoksi leffa kiinnostaa. Valokuvajasta elokuvaohjaajaksi ei välttämättä aina toimi mutta eivätköhän nuo formaatit jossakin määrin kohtaa. Tosin Corbijnin ohjaamat musiikkivideot ontuvat suurilta osin aika pahasti. Mielenkiintoista kuitenkin.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.