Her

(USA 2013)

Ohjaus: Spike Jonze
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson

Her (2014)
Her (2014)

Apple esittelee ensi viikolla uudet versiot käyttöjärjestelmistään (iOS 8 ja Mac OS X Yosemite). Mobiililaitteiden iOS 8 tulee ennakkotietojen mukaan sisältämään suomenkielisen version virtuaaliassistentista nimeltä Siri.

Spike Jonzen (mm. Being John Malkovich, Hassut hurjat hirviöt) ohjaama Her kertoo miehestä, joka hankkii itselleen uusimman saatavilla olevan käyttöjärjestelmän, OS1:n. Käyttöjärjestelmän keskeisenä ominaisuutena on Samantha – henkilökohtainen avustaja.

Jonzen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva on rakkaustarina, jonka osapuolina ovat mies ja käyttöjärjestelmä. Tai ehkä olisi parempi sanoa ihminen ja käyttöjärjestelmä, koska Joaquin Phoenixin esittämä Theodore ei ole ainut hullaantuva. Kuka ei rakastuisi toiseen, joka on aina paikalla, tuntee sinut ja auttaa arkisissa askareissa ilman turhia painolasteja?

Mitä rakkaus on? Mitä todelliseen rakkauteen tarvitaan? Kommunikaatiota? Fyysinen keho? Muun muassa tällaisia kysymyksiä elokuva asettaa katsojan pohdittavaksi. Rakkauden tutkielmana Her onkin mainio. Se on myös visuaalisesti näyttävä elokuva – kurkistus viihtyisään ja siistiin tulevaisuuteen, joka ei sittenkään tunnu olevan niin kaukana.

Joaquin Phoenixin roolityö on jälleen kerran nautittavaa katsottavaa. Intensiivinen on myös Scarlett Johanssonin äänirooli Samanthana. Elokuvan kuvauksissa käyttöjärjestelmän äänenä ja Phoenixin vastanäyttelijänä esiintyi Samantha Morton, mutta lopulta Jonze päätyi vaihtamaan lopulliseen elokuvaan Johanssonin. On vaikea arvioida, miten elokuva olisi toiminut Mortonin äänellä, mutta lopullinen versio toimii ainakin upeasti. Suosittelen.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.