Luther

(Saksa 2003)

Ohjaus: Eric Till
Pääosissa: Joseph Fiennes, Jonathan Firth, Alfred Molina, Peter Ustinov, Bruno Ganz

Saksalainen elokuva Martti Lutherista sopinee kohtuullisen hyvin suomalaiseen luterilaiseen pääsiäisen viettoon. Eric Tillin ohjaama englanninkielinen elokuva Luther on jouhevasti etenevä kartoitus Lutherin elämästä. Munkki ja teologi Luther asettuu vastahankaan maallistuneen katolisen kirkona kanssa. Seurauksena on oppiriita, joka johtaa uuden kirkkokunnan perustamiseen.

Joseph Fiennesin esittämä Luther kuvataan elokuvassa kohtuullisen moniulotteisena henkilönä eikä tarinasta jää luentomaisen tyhjentävää jälkimakua. Sen verran informatiivinen ote elokuvassa kuitenkin on, että se sopii hyvin lukion tai yläasteen uskontotunnille, jos muut opetusmetodit eivät tunnu tehoavan. Elokuvan yhtenä rahoittajana on toiminut Thrivent Financial for Lutherans, joka on luterilaisin arvoin toimiva pankki- ja rahoituslaitos. Tämä taannee osaltaan "virallisuuden" tunnun leffassa.

Näyttelijäkaarti elokuvassa osaa asiansa. Fiennesin lisäksi Jonathan Firth ja Alfred Molina ovat vaikuttavia. Oma lukunsa on tietysti Sir Peter Ustinov, jolle Luther jäi mittavan uran viimeiseksi elokuvaksi. Ustinov esittää Fredrik Viisasta, joka uhmasi Wormsin valtiopäivien päätöstä, jossa Luther julistettiin valtakunnankiroukseen. Ustinovin esittämä Fredrik on elokuvan suola. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.