12 Years a Slave

(USA 2013)

Ohjaus: Steve McQueen
Pääosissa: Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams, Michael Fassbender

12 Years a Slave (2013)
12 Years a Slave (2013)
12 Years a Slave on erinomainen, mutta hyvin ahdistava elokuva mustien orjuudesta Yhdysvalloissa. Elokuva pohjautuu Solomon Northupin samannimiseen kirjaan, jossa hän kuvaa todellisia tapahtumia ja omia kokemuksiaan vuosina 1841-1853.

Tummaihoinen Northup (Chiwetel Ejiofor) oli vapaa perheellinen mies Saratogasta New Yorkista. Orjakauppiaat kuitenkin sieppasivat hänet vuonna 1841 Washingtonissa, jossa hän oli vierailulla musiikkona. Orjuus oli tuolloin vielä laillista Washingtonissa. Northup vietti seuraavat 12 vuotta orjuudessa epäinhimillisissä oloissa.

Steve McQueenin ohjaama elokuva on visuaalisesti ja rytmillisesti vaikuttava teos. Tämä ei ole varsinaisesti oma huomioni, mutta elokuvan alkupuolella on todella upea kohtaus, jossa Northup herää kahlittuna Washingtonissa ja kamera loittonee ahdistuneesta päähenkilöstä. Pikkuhiljaa kuva laajenee ja näyttää katsojalle Washingtonin siluetin ja rakenteilla olevan Valkoisen talon. Viestejä on varmasti useita: yhteiskunta ei ole vielä valmis; maa on rakennettu orjuuden vallitessa. Tätä on elokuvallinen ilmaisu parhaimmillaan.

Elokuva voitti kolme Oscaria vuonna 2014: paras elokuva, paras naissivuosa (Lupita Nyong’o) sekä paras sovitettu käsikirjoitus (John Ridley). Yhtenä tuottajana, ja myös näyttelijänä, on mukana Brad Pitt.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.