Muumit Rivieralla

(Suomi 2014)

Ohjaus: Xavier Picard
Äänet: Maria Sid, Alma Pöysti, Kris Gummerus, Mats Långbacka

Muumit Rivieralla (2014)
Muumit Rivieralla (2014)

Muumikirjat, -hahmot, -pehmolelut, kodissamme usein soiva Muumihumppa sekä vierailu Naantalin Muumimaailmassa vähintään kerran vuodessa. Luulisi, että kaltaiseni kahden lapsen isä olisi jo täynnä muumeja. Mutta ei. Kävin eilen elokuvissa katsomassa Muumit Rivieralla.

Xavier Picardin ohjaama ja Hanna Hemilän tuottama Muumit Rivieralla on visuaalisesti kaunis animaatioelokuva kaikkien tuntemien Muumi-hahmojen matkasta Ranskan Rivieralle. Tarina pohjautuu Tove Janssonin alkuperäiseen sarjakuvaan vuodelta 1955.

Elokuva esittelee Muumit hieman eri valossa kuin monet japanilaisen animaatiosarjan kanssa varttuneet ovat tottuneet. Muumipappa muun muassa nautiskelee alkoholia ja kärsii krapulasta. Yhtenä elokuvan tavoitteena onkin ollut muistuttaa Tove Janssonin sarjakuvien moninaisuudesta satiireineen kaikkineen.

Tämän hyvän tavoitteen rinnalla elokuva kärsii hieman tarinan sirpaleisuudesta. Hanna Hemilä kertoo Film-O-Holicin haastattelussa (10.10.2014) tarinan kehittämisprosessista, joka osin selittää, miksi tarina ja sen edistäminen tuntuu paikoin päämäärättömältä. Lopputulos tuntuukin enemmän otoksilta muumien elämästä kuin kokonaiselta tarinalta.

Kenelle elokuva sitten on suunnattu? Lapsille vai aikuisille? Itse en veisi aivan pieniä lapsia tätä katsomaan, vaikkakin on selvää, että elokuvaa voi katsoa sekä lapsen että aikuisen silmin. Mitä mieltä te olette, jotka olette elokuvan nähneet?

Kohderyhmän epäselvyydestä huolimatta teos on myynyt hyvin. Eilen uutisoitiin, että elokuva on myyty tähän mennessä yli 40 maahan ja Suomessa sen on nähnyt yli 155 000 katsojaa. Muumit Rivieralla on ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva.

IMDb / Elonet

© 2012 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters™
Muumipappa nautiskelee Rivieran auringossa. Kuva: © 2012 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters™

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.