Colorado Avenue

(Suomi 2007)

Ohjaus: Claes Olsson
Pääosissa: Birthe Wingren, Nicke Lignell, Peter Kanerva

Colorado Avenue (2007)

Kriittisen ja rakentavan palautteen saaminen omasta työstä on antoisaa. Yksi pahimmista kommenteista lienee: ”Ihan kiva”. Claes Olssonin elokuvasta Colorado Avenue tekee kuitenkin mieli sanoa, että se oli ihan kiva. Elokuva ei ole huono, muttei oikein sytytäkään. Se kertoo ruotsinkielisistä pohjanmaalaisista, jotka rakentavat maallista onneaan Suomessa ja vähän Amerikassakin. Tarina ajoittuu 1880-luvulta 1930-luvulle.

Colorado Avenue -elokuvan esittelyssä (www.coloradoavenue.fi) kerrotaan, että elokuva on

kotimainen suurelokuva Amerikan menijöistä, sisällissodasta ja kieltolaista. Elokuva perustuu Lars Sundin huikeisiin Pohjanmaa-eepoksiin ”Colorado Avenue” ja ”Puodinpitäjän poika”.

Näinhän se on, mutta lopputulos on hätäinen. Elokuvan kanssa samaan aikaan on kuvattu tv-sarja, jonka pituus on 3 x 58 minuuttia. On siis kaiketi käynyt niin, että elokuvasta on tullut lyhennetty versio pitemmästä kokonaisuudesta. Tämä selittää paljon. Esimerkiksi kieltolaki ja viinan salakuljetus saavat elokuvassa liiankin suuren roolin. Sisällissota olisi ollut mielenkiintoisempi.

Suomalaisen historian kuvituksena Colorado Avenue toimii. Myös näyttelijät ovat taitavia. Erityisesti mieleen jää Nicke Lignellin rooli paikallispoliitikkona sekä André Wickström tämän uhmakkaana poikana. Elokuvan voi katsoa vaikka isovanhempien kanssa. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.