Birdman

[Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance), USA 2014]

Ohjaus: Alejandro González Iñárritu
Pääosissa: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton

Birdman (2014)
Birdman (2014)

Ilmaisin hiljan pettämätöntä ja ainutlaatuista elokuvamakuani käymällä teatterissa katsomassa Alejandro González Iñárritun ohjaaman Birdmanin – vain pari päivää sen jälkeen, kun se palkittiin parhaan elokuvan Oscar-palkinnolla 🙂 . Sali oli täynnä.

Teos on sukellus entisen Hollywood-tähtinäyttelijän sielun syövereihin. Juonella on tiettyjä yhtymäkohtia pääosan esittäjänsä Michael Keatonin omaan menneisyyteen Tim Burtonin Batman-elokuvissa.

Birdmanissa Riggan Thomson (Keaton) on menestyksekkään Birdman-supersankariroolinsa vanki. Hollywoodin stara on päättänyt kokeilla siipiään itärannikolla – New Yorkin Broadwaylla, jossa hän valmistautuu tuottamansa Raymond Carverin tarinaan pohjautuvan näytelmän ensi-iltaan. Vaakalaudalla ovat miehen uskottavuus, ura ja talous.

Birdman on erinomainen elokuva arvostuksen ja rakkauden kaipuusta. Tarina kerrotaan sekoittamalla sopivasti draamaa, komediaa ja fantasiaa. Erityisen kiehtova on elokuvan leikkaustapa, joka yhdistää tapahtumat lähes yhtäjaksoiseksi otokseksi. Myös Antonio Sánchezin rumpuvetoinen musiikki luo leffaan aivan omanlaisensa tunnelman – kuuntele alla.

Kaikesta hyvästä huolimatta jäin pohtimaan, kuinkahan vuoden parhaana elokuvana palkittu Birdman kestää aikaa. Joidenkin kriitikoiden mielestä esimerkiksi Richard Linklaterin Boyhood olisi ennemmin ansainnut palkinnon. Moni hieno elokuva on palkittu ja moni on jäänyt palkitsematta aiemminkin. Aika näyttää, mikä merkitys milläkin teoksella on.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.