Mad Max

(Australia 1979)

Ohjaus: George Miller
Pääosissa: Mel Gibson, Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne

Mad Max (1979)
Mad Max (1979)

Yle Teema teki tv-historiaa eilen esittämällä vuonna 1979 valmistuneen Mad Max -elokuvan ensi kertaa Suomen televisiossa. Elokuva oli sisältönsä ja K-18-luokituksen takia poissa video- ja tv-levityksestä aina vuoteen 2001 saakka. Ruotsissa elokuva kiellettiin aikoinaan kokonaan. Twitterissäkin (#MadMax) moni muisteli eilisen tv-esityksen aikana, kuinka paha maine leffalla aikoinaan oli. Nyt tv-esityksen ikärajasuositus tosin oli 16. Maailma muuttuu?

Elokuva kertoo lähitulevaisuudesta, jossa energiavarannot ovat huvenneet, poliisi ja oikeuslaitos ovat resurssipulassa ja rikollisjoukot terrorisoivat tavallista kansaa. Tarina alkaa psykopaattisen rikollisen Nightriderin takaa-ajolla, jonka jälkimainigeista sikiää koston kierre poliisien ja moottoripyörillä liikkuvan rikollisjoukkion välille. Pääosassa nähdään nuori Mel Gibson, joka esittää poliisia nimeltä Max Rockatansky.

Raakoja rikoksia, takaa-ajoja, autoja, moottoripyöriä, bensaa ja nahkahousuja – siinä George Millerin ohjaaman Mad Maxin ainesosia. Mikäli autot ja moottoripyörät vaihtaisi hevosiin, elokuva olisi aika lailla tutun oloinen kostoteemainen western. Mad Max kuitenkin loi omanlaisensa visuaalisen ilmeen ja pessimistisen tulevaisuudenmaiseman, joita on jatko-osien lisäksi jäljitelty muissakin elokuvissa. Taloudellisesti menestyneelle kulttileffalle on tehty kaksi jatko-osaa vuosina 1981 ja 1985, ja kolmas ilmestyy tänä vuonna.

Mad Max esitettiin Yle Teeman Asfalttisotureita-teemalauantaissa 14.3.2015. Toisena elokuva esitettiin Nasta laudassa, josta kirjoitin arvion vuonna 2006.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.