Vankila

(Prison, USA 1987)

Ohjaus: Renny Harlin
Pääosissa: Viggo Mortensen, Lane Smith, Chelsea Field

Prison (1987)
Prison (1987)

Vankilat ovat täynnä, minkä vuoksi viranomaiset päättävät avata Creedmoren suljetun vankilan Wyomingissa uudelleen. Hieman ennen sulkemista vuonna 1956 laitoksessa teloitettiin vanki, jonka kohtalo palaa kummittelemaan uusia asukkaita.

Irwin Yablansin (Halloween) tuottama leffa oli Renny Harlinin debyyttielokuva Yhdysvalloissa ja siksi tärkeä virstanpylväs ohjaajan uralla. Elokuvassa esiintyy myös nuori Viggo Mortensen (mm. Taru sormusten herrasta) ensimmäisessä pääosaroolissa. Mortensen esittää nuorta vankia, joka joutuu muiden kohtalotoveriensa kanssa sadistisen vankilanjohtajan (Lane Smith) armoille.

Vankilassa Harlin yhdistää taidokkaalla tavalla suljetun tilan realistista ahdistusta ja yliluonnollista kauhua. Vankilaa edeltänyt Jäätävä polte (1986) ei ole lempielokuviani, mutta sekin on varmasti tuonut kokemusta ja näkemystä, jonka pohjalta ohjaaja on jalostanut vankilateeman käsittelyä. Vankila oli Harlinille haastattelujen perusteella raskas projekti. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut ja elokuva toimi käyntikorttina tuleviin menestysleffoihin, kuten Painajainen Elm Streetillä 4, Die hard 2 – Vain kuolleen ruumiini yli ja Cliffhanger – Kuilun partaalla.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.