Sinä elävä

(Du levande, Ruotsi 2007)

Ohjaus: Roy Andersson
Pääosissa: Jessika Lundberg, Elisabeth Helander, Lennart Eriksson

Du levande (2007)

Tragikomiikka on keino, jolla ruotsalaisohjaaja Roy Andersson haluaa puhutella katsojiaan. Se toimii. Anderssonin uusin elokuva Sinä elävä on monitasoinen, mutta helposti lähestyttävä episodielokuva ruotsia puhuvista ihmisistä, jotka voisivat aivan hyvin olla suomalaisia. Anderssonin persoonallinen tyyli on kuin Aki Kaurismäen, Woody Allenin, Charlie Chaplinin ja Ingmar Bergmanin yhdistelmä ja vielä jotain muuta.

Kuten muuallakin on sanottu, on Roy Andersson yksi mielenkiintoisimmista nykyohjaajista. On ihailtavaa, miten hän pystyy tässä 90 minuuttisessa elokuvassa käsittelemään muun muassa kapitalismia, mediaa, oikeusjärjestelmää, parisuhteita, elämän mielekkyyttä, psykiatriaa ja lisääntynyttä psyykenlääkitystä niin mutkattomasti, ja samalla yksilöä syvästi kunnioittaen. Ehkä kyse on siitä, ettei Andersson halua luennoida, vaan havainnoida.

Sinä elävä on yhteiskunnallista pohdiskelua lyhyiden episodien avulla. Pohdiskelua säestää musiikki, joka saa suupielet nousemaan hymyyn. Varsinkin tuuban ja bassorummun soittoa kerrostalossa harjoittelevat keski-ikän ylittäneet miehet ovat hurmaavia hahmoja. Ihmisten takia katsoja haluaa nähdä lisää eikä elokuva petä edes lopussa.

Elokuva palkittiin lokakuun puolivälissä Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnolla. Yksimielinen palkintolautakunta perusteli valintaa näin:

Roy Andersson pohtii loistavassa elokuvassaan Sinä elävä ihmisen elämää, kuolemaa ja haurasta kaipuuta. Tämän arkielämän sinfonian ainutlaatuinen visuaalinen tyyli ja kerrontarytmi haastavat vanhat elokuvakäsityksemme ja opettavat samalla aistejamme laulamaan uutta laulua. Sinä elävä ei kerro perinteistä lineaarista tarinaa, vaan se koostuu perusteellisesti rakennetuista kohtauksista, jotka kuvaavat surullista ja samalla surrealistisen hauskaa maailmaa. Nämä humoristiset ja traagiset taulut näyttävät ihmisen parhaat ja pahimmat puolet, ne naurattavat ja pistävät ajattelemaan. Sinä elävä muistuttaa niistä mahdollisuuksista, joita elokuvailmaisu tarjoaa erittäin omaperäisten visioiden toteuttamiseen. (Lue lisää)

Andersson itse kiitti elokuvapalkintoa siitä, että se tunnustaa elokuvien olevan paitsi viihdettä myös osa kulttuuria. Sinä elävä on selkeästi pohjoismainen, erinomainen elokuva. Suosittelen. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.