Birth

(USA 2004)

Ohjaus: Jonathan Glazer
Pääosissa: Nicole Kidman, Cameron Bright, Danny Huston, Lauren Bacall

Birth saa minut avaamaan tietokoneen lähes heti lopputekstien pyörittyä. Elokuva on outo ja samalla hieno kokemus. Varakkaan newyorkilaisen perheen tytär Anna (Nicole Kidman) on menossa uudelleen naimisiin kymmenen vuotta miehensä Seanin kuoleman jälkeen. Häävalmistelut saavat kuitenkin uuden sävyn, kun kymmenenvuotias poika, Sean (Cameron Bright), ilmoittaa Annalle olevansa tämän edesmennyt aviomies. Birth on enemmän psykologinen draama kuin elokuva yliluonnollisista ilmiöistä.

Ymmärrän hyvin jos alkuasetelma tuntuu jostakusta liian epätodelliselta. Elokuvan outo tunnelma kuitenkin tarttuu ja ainakin itselleni uppoaisi monenlaiset muutkin tarinat tällä toteutuksella. Kuvaus, valaistus, lavasteet ja musiikki ovat omaperäisen hypnoottisia – juuri sellaisia, joista tietää olevansa hyvien tarinankertojien käsissä.

Tarina, joka katsojalle kerrotaan on mysteeri. Kuten alun kuvauksesta käy ilmi, tarinan keskiössä on ajatus jälleensyntymästä. Elokuva ei kuitenkaan ole Intian Goalla juhlineen "radikaalin" missioelokuva. Ennemminkin kyseessä on valistunut kurkistus vanhaan uskomukseen, johon toiset uskovat ja toiset eivät. Mysteeri säilyy elokuvan jälkeenkin. Suosittelen elokuvaa ihan tunnelmankin takia. IMDb-linkki

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.