Miekkailija

(Suomi, Saksa, Viro 2015)

Ohjaus: Klaus Härö
Pääosissa: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere

Miekkailija (2015)
Miekkailija (2015)

Lapsilla on usein merkittävä rooli Klaus Härön elokuvissa. Niin myös uusimmassa Miekkailija-leffassa, joka kertoo vaiteliaasta nuoresta miehestä nimeltä Endel Nelis (Märt Avandi), joka saapuu 1950-luvun alussa Leningradista pieneen Haapsalun-kylään Virossa. Nelis perustaa paikalliseen kouluun urheilukerhon, jossa hän opettaa lapsille miekkailua. Lapsille uusi harrastus tuo iloa, mutta koulun rehtori (Hendrik Toompere) kyseenalaistaa toiminnan työväen aatteen vastaisena.

Elokuvia on moneksi: on vaikeasti avautuvaa taidetta, tiivistä toimintaa, kevyttä komediaa ja traagisia tarinoita. Ja sitten on Miekkailijan kaltaisia koskettavia ja ymmärrystä avartavia elokuvia, joiden takia pidän leffaharrastuksesta niin paljon.

Härön ohjaaman ja Anna Heinämaan käsikirjoittaman tosipohjaisen draaman toteutus on kaikin puolin onnistunut. Tarina on kaunis ja niin on myös Tuomo Hutrin kuvaus. Kamera vangitsee Viron eri vuodenajat ja valon upeasti. Suomalais-saksalais-virolainen yhteistuotanto lepää paljon myös nuorten näyttelijöiden varassa. Erityisesti Martaa näyttelevä Liisa Koppel ja Jaania esittävä Joonas Koff ansaitsevat erityismaininnan. Ilman heitä ja muita nuoria näyttelijöitä elokuva ei olisi niin toimiva.

Variety-lehti kirjoitti elokuvasta varsin kiittävän arvion ja spekuloi myös Miekkailijan mahdollisuuksia ulkomaisen elokuvan Oscar-kisassa:

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.