Ida

(Puola 2013)

Ohjaus: Pawel Pawlikowski
Pääosissa: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik

Ida (2013)
Ida (2013)

Pawel Pawlikowskin ohjaama mustavalkoinen Ida on kuvallisesti kaunis, mutta samalla raskas elokuva nuoresta tytöstä, joka valmistautuu antamaan nunnalupauksen 1960-luvun Puolassa. Orpona luostarissa kasvanut Anna (Agata Trzebuchowska) lähetetään ennen valan vannomista tapaamaan tätiään, joka on ainut tiedossa oleva sukulainen. Tästä alkaa matka tytön perheen menneisyyteen, joka nivoutuu tiiviisti Puolan lähihistoriaan.

Elokuvan kerronta ja kuvakieli tuovat mieleen yhdistelmän Aki KaurismäenKlaus Härön ja Krzysztof Kieślowskin elokuvista. Pawel Pawlikowskin Idassa on silti oma ainutlaatuinen maalauksellinen tyylinsä ja henkensä. Kamera ei juurikaan liiku, vaan tallentaa maisemia ja hetkiä aina yhdestä näkökulmasta kerrallaan. Tämä luo elokuvaan seesteisen tunnelman ja samalla se korostaa pelkistetyn tyylikkäästi, että moni asia rajautuu kuvan ulkopuolelle. Ehkä juuri tämä tekee teoksesta niin upean.

Ida on palkittu lukuisilla elokuvafestivaaleilla ympäri maailman, muun muassa Helsinki Film Festivalin yleisöpalkinnolla parhaana elokuvana.

IMDb / Elonet

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.